Bespaar tot 30%  

Wat houdt het energielabel in?

Is het hebben van een energielabel verplicht? Bekijk wat zo een dergelijk label nou precies in houdt en hoe deze kan worden aangevraagd.

Rekening houden met een energielabel

Bij het kopen of verkopen van een huis is het tegenwoordig verplicht om een energielabel op de woning te plakken. Hiermee bedoelen we niet letterlijk een label op het huis plakken maar op basis van duurzaamheid hoort er een bepaald label bij de woning. Dit label loopt van A tot en met G. Hierbij is A heel zuinig en zullen de stookkosten over het algemeen laag liggen, waarbij label G staat voor een slecht geïsoleerd huis waar nog veel winst valt te behalen. Voordat het verhuizen kan beginnen zal er een woning gevonden moeten worden. Dan is deze informatie over het energielabel wel heel fijn om even door te lezen.

Hoe belangrijk is zo een label?

Het kan een belangrijke maatstaaf zijn. Hoge maandlasten door een slechte isolatie kunnen namelijk niet wenselijk zijn. Dan kan de woning nog wel goedkoper zijn dan hetzelfde huis met een A label, op lange termijn zullen de kosten hoger liggen. Door een energie zuinig huis te kopen, zullen de vaste maandlasten een stuk lager liggen. Daarnaast ligt het wooncomfort vaak ook een stuk hoger, geen vervelende tocht in huis die de rillingen veroorzaakt.

Energielabel_woningen

Al met al blijft het een persoonlijke afweging. Enkel voor lange termijn is een huis met label A wel prettiger wonen en ook in de portemonnee kan het voordeliger uitpakken. Maar kijk niet alleen naar het energielabel, kijk ook naar wat er daadwerkelijk aan de woning is gedaan. Mogelijk heeft het al zonnepanelen en dan zullen de energiekosten nog lager liggen.

Staat duurzaamheid centraal, dan is het ook aan te raden om een duurzame verhuizing te plannen. Om zo in het teken van duurzaam te blijven staan, is het fijn om ook hierin een steentje bij te dragen. Een verhuisbedrijf kan hier altijd verder over toelichten wat de mogelijkheden zijn.

Huis verkopen? Vraag een energielabel aan

Op het moment dat je een huis te koop gaat zetten, is het verplicht om een definitief energielabel te laten registreren. Middels de website van de overheid is deze makkelijk te registreren. Een deskundige zal vervolgens de gegevens controleren en valideren, dit kost slechts enkele tientjes en dan is het geregeld. Iedere huiseigenaar heeft sinds 2015 een voorlopige energielabel toegewezen gekregen, dit op basis van de gegevens die bekend waren. Bij de verkoop of verhuur van de woning is dit echter niet voldoende.

 

Join the discussion