Eén van de eerste beslissingen die je moet maken wanneer je van plan bent om te verhuizen is wanneer je deze verhuizing precies plaats zal laten vinden. Doordeweeks verhuizen lijkt op het eerste zicht voor veel mensen niet zo eenvoudig omdat ze dan zijn aangewezen op de goodwill van hun werkgever. De keuze om in het weekend de verhuizing plaats te laten vinden is dan ook voor veel mensen al snel gemaakt. Ondanks het feit dat dit ergens natuurlijk niet meer dan logisch is moet het toch gezegd dat tijdens het weekend verhuizen ook een aantal mogelijke nadelen met zich meebrengt. Deze nadelen zijn echter wel uitsluitend van toepassing op het ogenblik dat je er voor kiest om voor het verhuizen een beroep te doen op een gespecialiseerd verhuisbedrijf. Hoe dan ook, stel jij jezelf nog de vraag of je er nu best aan doet om door de weeks of tijdens het weekend te verhuizen? Dan kan de onderstaande informatie je daar ongetwijfeld duidelijkheid in verschaffen.

Voor- en nadelen van doordeweeks verhuizen

Laat ons allereerst even kijken naar de voor- en nadelen waar je op kan rekenen bij doordeweeks verhuizen. Op vlak van voordelen is het zo dat je vaak zonder al teveel problemen kan rekenen op één of meerdere dagen om te verhuizen van je werkgever. Bijkomend voordeel is dat je tijdens de week voor het inhuren van een verhuisbedrijf heel wat minder zal moeten betalen dan wanneer je er voor kiest om dit tijdens het weekend te doen. In principe wordt het dan ook voor mensen die een professioneel verhuisbedrijf onder de arm gaan nemen steeds aangeraden om hun verhuizing op een weekdag in te plannen. Ben jij iemand die echter heel wat vrienden en familieleden heeft die mogelijks wil bereid zijn om mee te helpen? In dat geval kan de keuze om tijdens de week te verhuizen heel wat minder voor de hand liggend zijn.

Doordeweeks verhuizen betekent namelijk dat niet alleen jij vrij moet hebben op je werk, maar ook de mensen die zich bereid hebben getoond om je te helpen. Dit laatste is heel wat minder voor de hand liggend. Een ander nadeel dat is verbonden aan doordeweeks verhuizen is de drukte op de weg. In het bijzonder wanneer er een vrij grote afstand dient te worden overbrugd tussen je oude en je nieuwe woning is het mogelijk dat je behoorlijk wat tijd gaat verliezen in het verkeer (afhankelijk van de uren waarop je rijdt uiteraard). Tot slot, ondanks het feit dat de meeste werkgevers waarschijnlijk niet echt moeilijk zullen doen over het toekennen van een aantal vrije dagen zijn er altijd uitzonderingen. Is jouw werkgever van mening dat je nu geen vrij kan nemen, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een drukke periode op het werk? Dan is er eigenlijk niets dat je daartegen kan ondernemen…

Voor- en nadelen van sweekends verhuizen

Nu je, je bewust bent van de voor- en nadelen die zijn verbonden aan doordeweeks verhuizen is het eveneens de moeite waard om even te kijken naar de redenen waarom je er voor zou kunnen kiezen om sweekends te verhuizen. Dit laatste is sowieso erg populair tegenwoordig. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de vele interessante voordelen die tijdens het weekend verhuizen met zich meebrengt, namelijk:

  1. Je hoeft geen vrij te vragen aan je werkgever;
  2. Je vrienden en familieleden kunnen wellicht zonder probleem helpen;
  3. Tijdens het weekend is het doorgaans veel rustiger op de weg;
  4. Je hebt meerdere dagen na elkaar de tijd om je verhuizing af te ronden;

Waarom kiest dan niet gewoon iedereen er voor om tijdens het weekend te verhuizen? Zeer eenvoudig, namelijk omdat het allemaal net wat minder voor de hand liggend is wanneer je de verhuizing gaat uitbesteden aan een gespecialiseerd verhuisbedrijf. In dit geval moet je er namelijk rekening mee houden dat er heel wat extra kosten verbonden zullen zijn aan het uitvoeren van je verhuizing. Deze kosten bedragen:

  • 25 procent meer voor een verhuizing op zaterdag;
  • 100 procent meer voor een verhuizing op zondag;

Uiteraard zijn er verschillen mogelijk afhankelijk van het verhuisbedrijf in kwestie waar je een beroep op doet, maar de meerkost is duidelijk. Het mag dan ook duidelijk zijn, ben jij iemand die er voor gaat kiezen om een professioneel verhuisbedrijf in te schakelen voor zijn of haar verhuizing? In dat geval is het altijd de moeite waard om er voor te kiezen om je verhuizing tijdens de week plaats te laten vinden. Het zal in ieder geval veel voordeliger uitvallen!

De kosten voor doordeweeks en sweekends verhuizen

Bovenstaande informatie is natuurlijk allemaal zeer interessant om te weten, maar wat betekent dit nu allemaal concreet voor de kosten waar je rekening mee dient te houden? Het spreekt voor zich dat de kosten van een verhuizing steeds in eerste instantie worden berekend aan de hand van de grootte van de woning waarin je woont. Dit betekent dat een verhuizing van en naar een appartement natuurlijk altijd voordeliger is in vergelijking met een verhuizing van bijvoorbeeld een grote vrijstaande woning naar een nieuwe villa. Om je een goede indruk te geven van de gemiddelde kosten van een verhuizing hebben we even de onderstaande prijstabel voor je opgemaakt. Zo zal je niet voor vervelende verrassingen komen te staan!

Verhuizing op basis van type woning Gemiddelde kosten
Verhuizen van appartement Gemiddeld tussen 800 & 900 euro
Verhuizen van twee-onder-een-kap woning Gemiddeld tussen 1.050 & 1.200 euro
Verhuizen van een vrijstaande woning of villa Gemiddeld tussen 1.100 & 1.350 euro

Zoals eerder op deze pagina aangegeven dien je er rekening mee te houden dat de bovenstaande kosten van toepassing zijn voor verhuizen die tijdens de week plaatsvinden. Ga je in het weekend verhuizen? Hou dan op zaterdag zeker rekening met een toeslag van 25 procent. De toeslag op zondag kan variëren, maar ligt in principe altijd tussen de 75 & 100 procent ten opzichte van de verhuiskost tijdens de week. Het mag dan ook duidelijk zijn, op financieel vlak is het steeds de moeite waard om je verhuizing tijdens de week plaats te laten vinden wanneer je deze gaat uitbesteden aan een gespecialiseerd verhuisbedrijf.