Je inboedel verhuizen van je huidige woning naar je nieuwe adres brengt altijd de nodige kopzorgen met zich mee. In eerste instantie zal je alles namelijk goed moeten inpakken waarbij er natuurlijk bijzondere aandacht is vereist voor de stukken die kunnen breken. Het moment waarop je, je inboedel gaat verhuizen is echter ook bijzonder geschikt om even voor jezelf uit te maken welke spullen je mogelijks kan missen. Hierdoor wordt het verhuizen wellicht fysiek een stuk lichter gemaakt en kan je in je nieuwe huis op een nette manier van start gaan. In ieder geval, wil jij graag meer te weten komen over je inboedel verhuizen en welke kosten hier mogelijks aan verbonden kunnen zijn? Lees dan snel verder en ontdek alles over je inboedel verhuizen op deze pagina!

Welke inboedel verhuizen?

In eerste instantie moet je, je de vraag stellen welke inboedel je wil meeverhuizen naar je nieuwe woonst. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die reeds een bepaalde leeftijd hebben bereikt. In een mensenleven verzamelen we allemaal een groot aantal verschillende artikelen en producten die we in de praktijk eigenlijk nooit gebruiken. Een verhuizing is eigenlijk het ideale moment om dergelijke zaken weg te doen. Niet alleen voorkom je op deze manier dat je te hoge kosten zal moeten betalen voor het transport tijdens je verhuizing, daarnaast begin je ook met een schone lei op je nieuwe adres. Allemaal goed en wel, maar wat moet je dan precies aanvangen met de inboedel die je niet wenst mee te verhuizen? Daar kan je verschillende dingen mee gaan doen, namelijk:

 

  1. Je kan er voor kiezen om de spullen gewoon weg te gooien;
  2. Je kan je overbodige inboedel proberen te verkopen;
  3. Je kan er (misschien) vrienden of familie nog een plezier mee doen;
  4. Je kan ze naar de kringloopwinkel brengen;

 

Een belangrijke vraag waar je vooral voor jezelf een antwoord op moet zien te geven is of je graag nog iets van geld wil overhouden aan de verkoop van een bepaald deel van je inboedel of niet. Is dat het geval? Dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om je spullen te verkopen via een tweedehandse website of op bijvoorbeeld een rommelmarkt voorafgaand aan de verhuizing. Zo kan je er op z’n minst nog een klein beetje geld aan overhouden!

Kan je alle inboedel wel verhuizen?

Veel mensen denken automatisch dat ze alle inboedel waar ze op dit ogenblik in hun oude woning over beschikken zomaar kunnen meenemen naar hun nieuwe woonst. Dat hoeft echter in de praktijk helemaal niet altijd het geval te zijn, in tegendeel. Je dient er bijvoorbeeld rekening mee te houden dat de kans bestaat dat je nieuwe woonst aanzienlijk kleiner is in vergelijking met de woning waar je nu in woonachtig bent. In dat geval betekent dit dat je veel minder plaats ter beschikking hebt om je inboedel neer te zetten waardoor bijvoorbeeld bepaalde grote meubelstukken mogelijks moeten komen te verdwijnen. Je zou er dan uiteraard voor kunnen kiezen om een deel van je inboedel ergens in een opslagruimte te plaatsen, maar het spreekt voor zich dat dit steeds de nodige (extra) kosten met zich meebrengt. Eigenlijk zit niemand hier op te wachten waardoor je hier beter eens goed over nadenkt.

Hoeveel kost je inboedel verhuizen?

Voor wat het verhuizen van je inboedel betreft dien je steeds rekening te houden met verschillende aandachtspunten. In eerste instantie is er natuurlijk het praktische aspect, maar daarnaast mag je ook het financiƫle natuurlijk niet uit het oog verliezen. Wellicht is dit laatste zelfs nog belangrijker dan het praktische, want je wil natuurlijk geen kater overhouden aan je verhuizing. Stel jij jezelf ook de vraag hoeveel het nu precies kost om je inboedel te verhuizen van je huidige naar je toekomstige woning? In dat geval kan onderstaande prijstabel je daar zonder twijfel reeds een degelijke indicatie van geven.

 

Inboedel verhuizen Gemiddelde kostprijs
Verhuisbus inclusief verhuisartikelen Tussen 75 & 150 euro per dag
Kopen van verhuisdozen Gemiddeld 10 euro voor 10 stuks
Professionele verhuizer inschakelen Gemiddeld 30 euro per uur per verhuizer
Inboedel verhuizen naar buitenland (EU) Gemiddeld zo’n 5.000 euro (totale inboedel)

 

Hou bij je inboedel verhuizen ook altijd rekening met het soort inboedel dat je gaat verhuizen. Betreft het gewone kleine inboedel? Dan volstaat het vaak om de beschikking te hebben over een (iets grotere) auto en een heleboel verhuisdozen. Gaat het echter om grotere inboedel zoals meubelstukken? In dat geval zal je er rekening mee willen houden dat er ook speciale verhuisdekens vereist kunnen zijn. Dergelijke dekens zorgen er namelijk voor dat je inboedel tijdens het transport op optimale wijze kan worden beschermd tegen vallen of stoten.

Zelf je inboedel verhuizen of niet?

Om af te ronden is het steeds de moeite waard om jezelf de vraag te stellen of je er goed aan doet om zelf je inboedel te verhuizen of je er toch maar voor kiest om dit uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Beide opties gaan gepaard met een aantal concrete voor- en nadelen. Ga je er bijvoorbeeld voor kiezen om je inboedel zelf te verhuizen? In dat geval kan je rekenen op de volgende voordelen:

 

  • Zelf je inboedel verhuizen kan je een besparing van honderden euro’s opleveren;
  • Je hebt bij zelf je inboedel verhuizen altijd stevig de touwtjes in handen;
  • Het is mogelijk om volledig naar eigen wens een bepaalde planning op te maken;
  • Je bent volledig zelf verantwoordelijk voor de staat van je inboedel;

 

Bovenstaande voordelen kunnen er bij heel wat mensen automatisch voor zorgen dat ze er de voorkeur aan geven om hun inboedel zelf te verhuizen. Dat gezegd zijnde is het echter ook zo dat er een aantal nadelen aan verbonden zijn. Zo beschik je niet over een verzekering waardoor eventuele schade aan je inboedel voor eigen rekening komt. Daarnaast moet het ook gezegd dat zelf je inboedel verhuizen steeds de nodige stress met zich meebrengt, iets wat je natuurlijk graag zoveel mogelijk zal willen voorkomen. Loop je tot slot tegen bepaalde problemen aan tijdens je verhuizing? Dan heb je ook niet de mogelijkheid om even het advies te vragen of de hulp in te roepen van een gespecialiseerde verhuizer.