‘Hoe groter hoe beter’ is een vaak gehoorde stelling voor wat het aanschaffen van een nieuwe televisie betreft. Het is natuurlijk fantastisch om een grote televisie ter beschikking te hebben, maar toch is groter daarom niet altijd beter, in tegendeel. Op het ogenblik dat je een nieuwe televisie gaat aanschaffen is het dan ook altijd van belang om rekening te houden met de afstand tussen de bank en de televisie. Is het voor jou niet meteen duidelijk over welke grootte jouw nieuwe televisie bij voorkeur dient te beschikken? In dat geval zal de informatie welke is terug te vinden op deze pagina je ongetwijfeld kunnen helpen bij het maken van je keuze!

Wat is een comfortabele kijkafstand?

Des te groter je televisie is, des te verder je er van weg moet zitten om op een comfortabele manier te kunnen kijken. Het spreekt echter voor zich dat mensen op dit vlak steeds over een bepaalde, persoonlijke voorkeur beschikken, maar gemiddeld wordt er gesteld dat een comfortabele kijkafstand ongeveer 2,4 keer de schermdiagonaal van de televisie bedraagt in centimeters. Door rekening te houden met dit getal als startpunt is het mogelijk om de meest optimale televisie voor jouw situatie te kunnen bepalen. Hou er rekening mee dat dit niet betekent dat je de focus te hard moet leggen op één bepaald type van televisie. Bekijk ook gerust de modellen die min of meer over een gelijke grootte beschikken.

Welke grootte is voor jou het meest geschikt?

Bovenstaande zorgt er nog steeds niet voor dat je over een honderd procent duidelijk beeld beschikt van wat nu precies de meest optimale grootte is voor jouw televisie. Op dit vlak wordt het dan ook aangeraden om eerst thuis even de afstand te meten tussen de bank en de plaats waar de televisie waarschijnlijk zal komen te staan. Heb je dit gedaan en weet je dus met andere woorden hoeveel de afstand in centimeters bedraagt? In dat geval moet je deze delen door 2,4. Op deze manier beschik je over een goede indicatie voor wat de beelddiagonaal van je televisie betreft in centimeters. Let op, het spreekt voor zich dat niet elke uitkomst telkens een bestaand tv-formaat zal opleveren. Omwille van deze reden is het zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven steeds de moeite waard om ook rekening te houden met de nabijgelegen groottes van andere televisies.

Omzetten van centimeters in inches

Op het ogenblik dat je naar de winkel gaat om een nieuwe televisie aan te kopen zal je kunnen vaststellen dat de grootte van een beeldscherm daar niet wordt uitgedrukt in centimeters, maar wel in inches. Om het aantal centimeters om te kunnen zetten in inches is het een vereiste om de centimeters te delen door zes. Op deze manier zal het al snel duidelijk zijn hoeveel inch voor jouw situatie geschikt is. Enkele van de meest populaire formaten die je dan ook veelvuldig in de winkel zal aantreffen zijn:

 

  • 32 inch of 81 centimeter;
  • 40 inch of 102 centimeter;
  • 43 inch of 109 centimeter;
  • 49 inch of 124 centimeter;
  • 55 inch of 140 centimeter;
  • 65 inch of 165 centimeter;

 

Met bovenstaande weet je eigenlijk nog steeds niet precies met welke kijkafstand je nu echt rekening dient te houden in jouw situatie. Omwille van deze reden hebben we voor jou alvast even een prijstabel opgesteld waarin verschillende groottes van beeldschermen staan opgenomen inclusief de aangewezen kijkafstand.

 

Grootte van het beeldscherm Gemiddelde kijkafstand
Tussen 32 & 43 inch Afstand van 200 centimeter
Tussen 40 & 50 inch Afstand van 250 centimeter
Tussen 43 & 55 inch Afstand van 300 centimeter
Tussen 48 & 65 inch Afstand van 350 centimeter
Tussen 55 & 65+ inch Afstand van 400 centimeter

Wat bij het kopen van een ultra hd televisie?

Er wordt wel eens gezegd dat mensen die er voor kiezen om een ultra hd televisie aan te kopen er rekening mee moeten houden dat ze iets dichter bij het beeldscherm plaats moeten nemen in vergelijking met een gewone televisie. Dat is echter in de praktijk absoluut geen vereiste. Het aantal pixels welke er in de televisie zijn terug te vinden heeft namelijk eigenlijk helemaal niets te maken met het bepalen van de comfortabele kijkafstand. Op het internet zijn verschillende berichten verschenen die hebben aangegeven dat je bijvoorbeeld een kijkafstand dient te hanteren van 1,6 meter voor wat een 40 inch televisie betreft. In de praktijk zorgt dit er echter al snel voor dat je (veel) te dicht tegen het scherm komt te zitten wat het kijkcomfort absoluut niet ten goede komt, in tegendeel.

Optimale kijkafstand uitproberen in de winkel

Alle informatie welke is terug te vinden op deze pagina biedt eigenlijk vooral richtlijnen. Omwille van deze reden wordt het altijd aangeraden om de meest optimale kijkafstand uit te proberen in een winkel waar verschillende televisies te koop in worden aangeboden. Je kan er gerust voor kiezen om een rolmaat mee te nemen naar de winkel waardoor je precies kan bepalen wat voor jou nu precies aanvoelt als een comfortabele kijkafstand. Is het al een behoorlijke tijd geleden dat je nog een nieuwe televisie hebt moeten kopen waardoor je nog over een ouder model beschikt? In dat geval is het altijd een goed idee om er rekening mee te houden dat televisies tegenwoordig over heel wat smallere randen beschikken in vergelijking met vroeger. Dit zorgt er voor dat een nieuwe televisie misschien op het eerste zicht wel kleiner kan ogen, maar ze in de praktijk net groter is! Ook dit is zeker en vast iets om rekening mee te houden wanneer je van plan bent om een nieuwe televisie aan te kopen.