Of je nu over een grote of slechts een bescheiden kunstcollectie beschikt, in beide gevallen zal je er rekening mee willen houden dat het verhuizen van kunst altijd een beetje een vervelende onderneming is. Dit is niet in het minst het geval omdat een verhuizing er om bekend staat vaak gepaard te gaan met bepaalde schade. Het spreekt voor zich dat je deze schade in de praktijk altijd zal willen voorkomen. Omwille van deze reden is het dan ook altijd van belang om je kunstverhuizing grondig te plannen en indien mogelijk zelfs uit te laten voeren door een gespecialiseerd bedrijf. Ga jij ook verhuizen en ben je de trotse eigenaar van één of meerdere kunstwerken? In dat geval is het absoluut de moeite waard om even de informatie met betrekking tot kunstverhuizing op deze pagina door te nemen!

Een beroep doen op een expert in kunstverhuizing

Afhankelijk van de waarde waar je kunstwerken over beschikken is het altijd de moeite waard om een gespecialiseerde verhuizer onder de arm te nemen. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat een dergelijke verhuizer steeds over de meest optimale expertise beschikt, daarnaast ben je tijdens de verhuizing ook (tot een zeker bedrag) beschermd bij mogelijke schade die wordt veroorzaakt aan de kunstwerken. Dit is slechts het puntje van de ijsberg. Wil jij graag precies weten welke voordelen er allemaal zijn verbonden aan een kunstverhuizing uitbesteden aan een specialist? In dat geval is het zeker de moeite waard om even het onderstaande overzicht van naderbij te bekijken.

  1. Je kunstwerken worden steeds op een waardige manier behandeld

Het is niet zo voor de hand liggend dat iedereen zomaar begrijpt hoe met kunst om te gaan. Gespecialiseerde kunstverhuizers beschikken echter meer dan waarschijnlijk over dezelfde passie als jij. Dit betekent dat zij jouw kunstwerken op de meest optimale en waardige manier zullen verhuizen naar hun nieuwe bestemming.

  1. Er wordt gebruik gemaakt van maatwerk verpakkingen

Het spreekt voor zich dat het ene kunstwerk het andere niet is. Dit betekent in de praktijk dat kwalitatieve verhuisbedrijven er steeds voor kiezen om gebruik te maken van op maat gemaakt inpakkingsmateriaal. Een bronzen beeld zal je dan ook op een andere manier willen laten verhuizen in vergelijking met bijvoorbeeld een schilderij. Om de verhuizing van al jouw kunstwerken individueel steeds op de beste manier plaats te laten vinden is de verpakking waar gebruik van wordt gemaakt in ieder geval essentieel. Ook dit is dan ook een uitstekende reden om er voor te kiezen om jouw kunstverhuizing uit te besteden aan een gespecialiseerde kunstverhuizer.

  1. Doe een beroep op een gecertificeerd verhuisbedrijf

Omdat kunstwerken vaak beschikken over een niet onaanzienlijk prijskaartje is het steeds belangrijk om een beroep te doen op een gespecialiseerd verhuisbedrijf welke bijvoorbeeld over de nodige certificeringen beschikt. Dergelijke verhuisbedrijven zijn dan aangesloten bij de vakvereniging ‘Erkende Verhuizers’. In dit geval kan je er altijd zeker van zijn dat de verhuizers een geschikte opleiding hebben genoten van zogenaamde ‘Art Handler’. Zo ben je pas echt verzekerd van de meest optimale verhuizing voor al jouw kostbare kunstwerken!

  1. Rekening houden met mogelijke klimaatverschillen

Het is tijdens het uitvoeren van een kunstverhuizing eveneens altijd belangrijk om rekening te houden met mogelijke klimaatverschillen. De invloed van het klimaat op jouw kunstwerken dient namelijk ten allen tijde zo beperkt mogelijk te worden gehouden. Zelfs een klein, tijdelijk verschil in luchtvochtigheid kan er voor zorgen dat je kunstwerken schade oplopen en dat is uiteraard niet de bedoeling. Het is dan ook altijd zaak om de overgang steeds zo beperkt mogelijk te houden. Een kunstverhuizer die is gespecialiseerd in het uitvoeren van kunstverhuizingen weet dit als geen ander.

Waar rekening mee houden bij het inhuren van een kunstverhuizer?

Ben jij ook van plan om voor het verhuizen van je kunstcollectie een speciale kunstverhuizer in te huren? In dat geval spreekt het voor zich dat je graag rekening zal willen houden met een aantal verschillende factoren. Indien je rekening houdt met de onderstaande aandachtspunten zal je in de praktijk steeds kunnen vaststellen dat je met absolute zekerheid een beroep zal doen op een gespecialiseerde kunstverhuizer die al je vooropgestelde verwachtingen zonder moeite zal weten in te lossen.

  • Het gebruik van speciale verhuiswagens

Ben jij de trotse eigenaar van een grote kunstcollectie? In dat geval spreekt het voor zich dat je altijd zal willen dat jouw collectie op de meest veilige manier wordt getransporteerd naar de nieuwe locatie. Dit betekent concreet dat de verhuiswagens waar gebruik van wordt gemaakt niet alleen beveiligd zijn, maar bovendien ook zijn voorzien van luchtveringen. Daarnaast spreekt het voor zich dat de verhuiswagens eveneens voorzien moeten zijn van de meest optimale klimaatomstandigheden.

  • Kunstwerken opslaan in een tijdelijke opslagruimte

Wanneer je een beroep doet op een kwalitatieve en betrouwbare kunstverhuizer zal deze je altijd de mogelijkheid aanbieden om (een deel van) je kunstwerken in een tijdelijke opslagruimte te plaatsen. Het spreekt voor zich dat dit niet zomaar eender welke opslag kan zijn. De opslag moet namelijk in de praktijk steeds onder de juiste omstandigheden worden gedaan en bovendien dient er ook hier bijzondere aandacht te worden besteed aan klimaatbeheersing, beveiliging evenals bewaking.

 

  • Het ontvangen van advies op maat voor je kunstverhuizing

Tot slot zal een gespecialiseerde verhuizer die goed op de hoogte is van kunst je altijd kunnen voorzien van advies op maat. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het ene kunstwerk namelijk het andere niet. Alleen een echte expert zal je precies kunnen aangeven waar je exact rekening mee dient te houden op vlak van niet alleen verpakking, beveiliging, klimaatbeheersing, etc. Op deze manier kan je pas echt op beide oren slapen voor wat het verhuizen van jouw volledige kunstcollectie betreft.

Offertes van kunstverhuizers vergelijken

Ben jij na het lezen van de informatie op deze pagina ook overtuigd van het feit dat je er voor het verhuizen van jouw kunstcollectie steeds goed aan doet om een beroep te doen op een gespecialiseerde kunstverhuizer? In dat geval is het altijd de moeite waard om offertes op te vragen bij verschillende verhuisbedrijven en deze met elkaar te vergelijken. Door het uitvoeren van een objectieve vergelijking is het namelijk altijd mogelijk om precies die kunstverhuizer onder de arm te nemen die jou over de hele lijn de meest optimale prijs-kwaliteitverhouding weet te garanderen.