Bespaar tot 30%  

Notaris regelen verhuizing

Wanneer je gaat verhuizen naar een reeds bestaande woning dien je er rekening mee te houden dat je daarvoor een beroep zal moeten doen op de diensten van een notaris. Wanneer het gaat om een nieuwbouw is er doorgaans reeds een zogenaamde ‘projectnotaris’ aangesteld. In de andere situaties dien je zelf op zoek te gaan naar een notaris, iets wat de verantwoordelijkheid is van de persoon die de woning aankoopt. Een notaris heeft als functie om samen met jou evenals de verkoper van het huis officiële afspraken te maken en deze ook voor bindend vast te leggen. Dit dient te gebeuren in het bijzijn van een notaris omdat deze persoon wettelijk bevoegd is om dergelijke documenten evenals aktes op te stellen. Is het voor jou echter nog niet meteen helemaal duidelijk welke rol een notaris nu precies speelt in het volledig verkoopproces evenals hoe je nu precies een geschikte notaris kan vinden? Dan ben je op deze pagina ongetwijfeld aan het juiste adres!

In deze verhuisgids:

Wat is de functie van een notaris?

Op het ogenblik dat je gebruik maakt van de diensten van een notaris op het ogenblik dat je een huis gaat kopen maak je deze keuze omdat je natuurlijk wil dat de overdracht officieel wordt gemaakt. In eerste instantie zal je samen met de verkoper van het huis nog een laatste keer door de woning in kwestie lopen welke je wenst te kopen. Dit doe je natuurlijk om te controleren of alles wel echt in orde is en het huis bijgevolg volgens de gemaakte afspraken kan worden opgeleverd. Ben je hier tevreden over? Op dat ogenblik maak je een afspraak met een notaris. Let op, buiten de situatie waarin de notaris is gevolmachtigd is het belangrijk dat beide personen bij het ‘passeren van de woning’ aanwezig zijn. In het bijzijn van de notaris worden tot slot eveneens zowel de leverings- als de hypotheekakte ondertekend.

Welke documenten regelt de notaris?

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het de functie van de notaris om je twee verschillende soorten documenten te laten ondertekenen. De verkoop van de woning is dan ook pas officieel op het ogenblik dat allebei deze documenten door de betrokken partijen zijn ondertekend. Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk wat deze documenten nu precies zijn en welke functie ze vertegenwoordigen? Dan kan onderstaande informatie je daarbij helpen:

 

  1. De leveringsakte

In eerste instantie is er dus de leveringsakte of transportakte. Het betreft hier het document waarmee het huis dat is verkocht officieel van eigenaar verandert. De akte zal in de praktijk ten allen tijde worden voorgelezen door de notaris. Wanneer dit is gebeurd zullen alle betrokken partijen (zijnde dus de verkoper evenals de koper van het huis) het document ondertekenen. Vanaf dat ogenblik is de koper de nieuwe eigenaar van de woning.

 

  1. De hypotheekakte

Het merendeel van de mensen die er voor kiezen om een huis te kopen gaan daarvoor uiteraard een lening aan. Om het vaak niet onaanzienlijke bedrag geleend te krijgen is het noodzakelijk om een hypotheek af te sluiten. Ook deze wordt ondertekend bij de notaris. Door het ondertekenen van de hypotheekakte ga jij als koper een (langdurige) financiële verplichting aan met de verstrekker van de hypotheek. Van zodra de hypotheekakte door de koper van het huis is ondertekend kan de notaris de koopsom van de woning toekennen aan de verkopende partij.

 

Op het ogenblik dat alle vereiste documenten bij de notaris zijn ondertekend zal je de sleutels ontvangen van de nieuwe woning. Vanaf dat ogenblik kan je jezelf dan ook de trotse eigenaar van een huis noemen! Je dient er wel rekening mee te houden dat alle vereiste taken bij de notaris in de praktijk behoorlijk wat tijd in beslag kunnen nemen. Vergeet dus zeker niet om tijdig de nodige afspraken te maken. Alleen op deze manier zal alles vlot kunnen verlopen.

Hoeveel bedragen de kosten van een notaris?

Het spreekt voor zich dat de kosten die door een notaris in rekening worden gebracht niet zijn vastgesteld. Dit betekent dat er in de praktijk vaak sprake is van een niet onaanzienlijk verschil. Notarissen welke zich in de randstad bevinden zijn om maar een voorbeeld te geven bijvoorbeeld veelal duurder dan notarissen welke in de rest van het land wonen. In de praktijk kan je er rekening mee houden dat je gemiddeld ongeveer 500 euro zal moeten betalen voor het laten opmaken van de akte. Dit betekent concreet dat de volledige procedure je vaak ongeveer 1.000 euro zal kosten. Op het ogenblik dat je koper bent van een nieuwbouw spreekt het voor zich dat er een hypotheekakte zal moeten worden opgemaakt (bij financiering van de woning) en komt de zogenaamde leveringsakte uiteraard te vervallen. Wil jij graag een goed beeld krijgen van de gemiddelde kosten die een notaris in rekening brengt? Dat is perfect mogelijk door even aandacht te besteden aan de onderstaande prijstabel.

 

Soort kost bij notaris Gemiddelde kostprijs
Het tekenen van de leveringsakte Gemiddeld zo’n 500 euro
Het tekenen van de hypotheekakte Gemiddeld zo’n 500 euro
De overdrachtsbelasting 2 procent van de koopsom
Kosten advies hypotheekadviseur Tussen 1.250 & 2.000 euro
Kosten voor de aankoopmakelaar Doorgaans 1,5 procent + opstartkosten

Notarissen vergelijken loont de moeite!

Er zijn nog steeds erg veel mensen die denken dat de kosten die door een notaris in rekening worden gebracht zijn vastgesteld. Dat is absoluut niet het geval. Eerder op deze pagina hebben we dan ook reeds aangegeven dat de kosten van notarissen onderling niet onaanzienlijke verschillen kunnen vertonen. Wil jij er dus met andere woorden zeker van zijn dat je een beroep doet op een notaris die je een uitstekende dienstverlening kan aanbieden gecombineerd met een interessante prijs? Dan is het altijd een interessante keuze om een objectieve vergelijking uit te voeren. Je bent overigens ook absoluut niet verplicht om een notaris onder de arm te nemen welke in je eigen stad is gevestigd. In principe kan je dus altijd volledig naar eigen vrijheid een bepaalde notaris uitzoeken om een beroep op te doen.