Wanneer je voor de eerste keer op kamers gaat spreekt het voor zich dat er zich opeens een geheel nieuwe wereld voor je opent. Dit is niet in het minst het geval omdat je weg gaat uit het ‘vertrouwde nest’ van je ouders en plots op eigen benen komt te staan. Mede omwille van deze reden valt er behoorlijk wat te regelen voordat je voor het eerst op kamers zal gaan. Omdat dit behoorlijk imponerend kan zijn willen wij jou alvast graag op weg helpen. Ga jij ook binnenkort voor het eerst op kamers? In dat geval is het zeker en vast een aanrader om even de informatie door te nemen welke we speciaal voor jou hebben opgenomen op deze pagina!

Het regelen van je eigen verzekeringen

Eén van de eerste zaken waar je rekening mee dient te houden op het ogenblik dat je op kamers gaat is het regelen van je eigen verzekeringen. Uiteraard beschik je over een eigen zorgverzekering, maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Een belangrijke verzekering die je bijvoorbeeld altijd zal willen afsluiten op het ogenblik dat je op kamers gaat is de inboedelverzekering. Dit lijkt op het eerste zicht een koud kunstje, maar in de praktijk wil dit wel eens tegenvallen. Hoe dat komt? Omdat verzekeraars er niet bepaald om staan te springen om studenten een inboedelverzekering aan te bieden. Dit is niet in het minst het geval omdat er in een studentenhuis eerder wel dan niet wordt ingebroken of er bijvoorbeeld spullen van de kamers verdwijnen. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat de beveiliging doorgaans net wat minder goed is geregeld in vergelijking met andere woonsituaties. Het is uiteraard wel gewoon mogelijk om een inboedelverzekering af te sluiten, maar vaak zijn hier speciale voorwaarden aan verbonden. Diefstal is bij een inboedelverzekering voor een studentenkamer doorgaans ook niet meeverzekerd.

Is een inboedelverzekering interessant als student?

Het is natuurlijk nog maar de vraag of jij echt wel nood hebt aan een inboedelverzekering op het ogenblik dat je, je intrek gaat nemen in een studentenkamer. Wellicht heb je, je meest waardevolle spullen toch gewoon thuis achter gelaten en de kans is groot dat je voor de inrichting van je studentenkamer een beroep hebt gedaan op de kringloopwinkel. Omwille van deze reden moet je jezelf steeds afvragen of het afsluiten van een inboedelverzekering de kosten wel waard zijn. Een dergelijke verzekering staat er namelijk om bekend in de praktijk alles behalve voordelig te zijn. Gelet op het feit dat de uitbetaling ook nog eens steeds zal gebeuren op basis van de dagwaarde van je spullen moet het dan ook gezegd dat de kans in de praktijk vrij klein is dat je echt financieel voordeel zal doen met het afsluiten van een aparte inboedelverzekering. Uiteraard is deze keuze wel geheel aan jou.

Verschillende verzekeringen om af te sluiten

Uiteindelijk moet jij steeds voor jezelf bepalen wat de waarde is van de spullen die je niet alleen in je studentenkamer zal achterlaten, maar die je bijvoorbeeld ook continue bij je hebt wanneer je naar de les gaat. Vroeger viel dat allemaal reuze mee, maar tegenwoordig kan de totale kostprijs van bijvoorbeeld een smartphone, tablet en laptop al snel behoorlijk hoog oplopen. In ieder geval, wanneer jij een bepaalde verzekering wil afsluiten als student is het steeds de moeite waard om een keuze te maken uit de volgende opties:

 

  1. Een speciale studentenverzekering

Het betreft hier vaak een combinatie van verschillende verzekeringen die voor studenten interessant kunnen zijn. Denk op dit vlak niet alleen aan een aansprakelijkheidsverzekering, maar ook aan een ongevallenverzekering evenals een inboedelverzekering. Ondanks het feit dat dit eigenlijk een bijzondere complete verzekering is voor studenten dien je er wel rekening mee te houden dat mobiele apparatuur niet is ingedekt. Dit is zeker iets om bij stil te blijven staan.

 

  1. Een individuele inboedelverzekering

Ben jij van mening dat een complete studentenverzekering net wat teveel van het goede is en wil je dan ook liever een individuele inboedelverzekering afsluiten? Dat kan. In dit geval heb je bovendien als voordeel dat zowel je mobiele telefoon, je tablet als je laptop gewoon mee zijn ingedekt in de verzekering die je afsluit.

Welke verzekeringen via je ouders laten lopen?

Dat je op jezelf gaat wonen betekent niet dat je meteen alle verzekeringen ook daadwerkelijk op je eigen naam moet gaan zetten. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk dat meerdere verzekeringen nog perfect via je ouders kunnen lopen tot je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Het is echter van belang om er rekening mee te houden dat dit steeds besproken dient te worden met je verzekeraar in kwestie. De voorwaarden voor het toegekend krijgen van je verzekering(en) kunnen immers sterk uiteenlopend zijn. Vraag in ieder geval altijd aan je ouders over welke verzekeringen zij precies beschikken zo dat je, je niet dubbel laat verzekeren. Dit is namelijk echt zonde van het geld dat je moet betalen.

Het regelen van je eigen bankrekening

Ga je op kamers? Dan moet je natuurlijk ook over je eigen bankrekening beschikken. Het merendeel van de banken beschikken over een speciale studentenrekening die in de basis kosteloos wordt aangeboden. Alleen voor mogelijke extra diensten worden kosten in rekening gebracht. Hou er bovendien ook rekening mee dat het niet ongewoon is dat je op een studentenrekening een bepaald bedrag in het rood kan gaan. Dat kan op het eerste zicht natuurlijk erg aantrekkelijk lijken, maar de bank laat je hier een significante intrest op betalen. Wanneer dit één keer gebeurt hoef je, je daar nog niet meteen zorgen om te maken, maar op het ogenblik dat je rekening gedurende een langere periode in het rood staat kan dit behoorlijk nare gevolgen met zich meebrengen. Voordat je een bankrekening afsluit als student doe je er finaal ook altijd goed aan om even het volledige aanbod op de markt onder de loep te nemen en met elkaar te vergelijken. Zo kan je er zeker van zijn dat je uiteindelijk echt zal kiezen voor de interessantste studentenrekening die er verkrijgbaar is!