Mensen die er voor kiezen om vanuit Nederland naar een ander land te verhuizen kunnen daar verschillende redenen voor hebben. In het merendeel van de gevallen gaat het echter om mensen die naar het buitenland verhuizen om er te gaan werken. Dat is één van de meest gunstige manieren om te verhuizen naar het buitenland. Hoe dat precies komt? Zeer eenvoudig, omdat in dit geval een groot deel van de kosten die je moet maken worden ingedekt door het bedrijf waarvoor je werkzaam bent. Dit geldt niet alleen voor bijvoorbeeld het vervoer dat is vereist, maar zelfs niet zelden voor de accommodatie waar je, je intrek in gaat nemen. Dit gezegd zijnde spreekt het echter voor zich dat een internationale verhuizing ook in deze situatie absoluut niet mag worden onderschat, in tegendeel. Wil jij ook graag specifiek verhuisadvies voor expats ontvangen? Je leest er alles over op deze pagina!

Onderschat een internationale verhuizing niet!

Specifiek voor expats geldt dat een groot deel van hun verhuizing naar het buitenland eigenlijk uit handen wordt genomen. Dit betekent in de praktijk vooral dat er onderdak wordt  geregeld en er bijvoorbeeld ter plaatse vervoer en natuurlijk ook werk wordt voorzien. Echter, de daadwerkelijke verhuizing naar het buitenland moet je natuurlijk zelf gaan regelen en dat kost heel wat meer aandacht en tijd dan de meeste mensen in eerste instantie verwachten. Omwille van deze reden is het dan ook voor expats altijd van belang om een internationale verhuizing niet te onderschatten. Doe je dat wel? Dan is de kans groot dat je uiteindelijk toch met een aantal vervelende verrassingen zal worden geconfronteerd en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Verhuisadvies voor expats, hoe ga je te werk?

Ben jij een expat en ga je bijgevolg verhuizen naar het buitenland voor je werk? In dat geval is het altijd van belang om precies te weten waar je allemaal rekening mee dient te houden. Om het jou makkelijk te maken hebben we alvast een stappenplan opgesteld waar de belangrijkste punten in zijn opgenomen. Wil jij dus met andere woorden ook duidelijk verhuisadvies voor expats ontvangen? Dan zal de onderstaande informatie voor jou ongetwijfeld interessant zijn.

1.) Wat meenemen naar het buitenland?

De eerste vraag die je, je ongetwijfeld zal stellen is wat je nu precies allemaal mee gaat nemen naar het buitenland. Wat dit betreft is de kans groot dat je in eerste instantie de neiging hebt om al je inboedel in een transportcontainer te laden. Echter is dat in de praktijk vaak helemaal niet praktisch en bovendien ook compleet overbodig. Ga je, je huidige woning verhuren? In dat geval spreekt het natuurlijk voor zich dat je een niet onaanzienlijk deel van je inboedel gewoon kan laten staan. Een andere oplossing is natuurlijk het huren van een opslagruimte en hier een gedeelte van je persoonlijke bezittingen in onderbrengen. Wat je precies allemaal gaat meenemen is natuurlijk sterk afhankelijk van de waarde waar je objecten over beschikken. Daarnaast zal ook de inboedel die voor handen is op het land van bestemming hier een niet onbelangrijke rol in spelen.

2.) Contact opnemen met de ambassade

Het loont altijd de moeite om bij een verhuizing naar het buitenland even contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in het land in kwestie. Deze kan je namelijk van heel wat interessante informatie voorzien. Het gaat hierbij niet alleen om de details met betrekking tot je eventuele visum, wat bovendien ook te denken van de inentingen die je moet krijgen evenals het afsluiten van de nodige vergunningen en een lijst met documenten die zijn vereist? Hoe dan ook, ga je als expat verhuizen naar het buitenland? Hou er dan altijd rekening mee dat op voorhand contact opnemen met de ambassade zeker geen overbodige luxe is.

3.) Denk aan je administratie in Nederland

Het is niet alleen van belang om alles op administratief vlak te regelen voor het land waar je heen gaat verhuizen, wat bovendien ook te denken van de administratieve taken die je in Nederland nog tot een goed einde moet zien te brengen? Het gaat hierbij natuurlijk om de abonnementen die je hebt afgesloten, maar wat bovendien ook te denken van de verzekeringen waarover je beschikt evenals bankzaken en andere verplichtingen die zijn verbonden aan jouw adres in Nederland. Wist je bovendien dat je speciaal voor expats in het buitenland een speciale reis- en ziektekostenverzekering kan afsluiten? Ook dit is zonder twijfel iets waar je als expat die gaat verhuizen naar het buitenland rekening mee kan houden.

4.) Welke documenten heb je nodig?

Op het ogenblik dat je van plan bent om naar het buitenland te verhuizen doe je er natuurlijk altijd goed aan om bepaalde documenten te verzamelen en bijvoorbeeld netjes in een apart mapje te stoppen. Het is namelijk zo dat je op eender welk ogenblik verzocht kan worden door de ambassade om één of meerdere van deze documenten voor te leggen. In ieder geval gaat het hierbij om de volgende documenten:

 

  • Je paspoort;
  • De diploma’s welke je hebt weten te behalen;
  • De trouwakte (indien van toepassing uiteraard);
  • Een uittreksel van het geboorteregister;
  • Verzekeringsdocumenten;
  • Medische documenten;
  • Documenten van de basisregistratie personen of de BRP;

5.) Een geschikt verhuisbedrijf vinden

Als vijfde en laatste punt spreekt het voor zich dat je natuurlijk ook graag een goed en betrouwbaar verhuisbedrijf onder de arm zal willen nemen voor wat het praktisch regelen van je verhuizing naar het buitenland betreft. Het wordt sterk aangeraden om zelf op zoek te gaan naar een geschikt verhuisbedrijf en tijdens je zoektocht een objectieve vergelijking uit te voeren. Hou tijdens het uitvoeren van je vergelijking ook altijd rekening met zaken zoals bijvoorbeeld garanties die worden aangeboden door de verhuisbedrijven en / of certificaten die ze mogelijks in handen hebben. Is het verhuisbedrijf van jouw keuze aangesloten bij een keurmerk? Dan kan je zomaar rekenen op een optimale betrouwbaarheid! Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ook voor expats is het steeds kwestie van je verhuizing naar het buitenland zo goed mogelijk voor te bereiden. Alleen zo voorkom je immers vervelende verrassingen.