Wanneer je een lijstje maakt met zaken die je nodig hebt om te verhuizen zal je ongetwijfeld meteen denken aan bijvoorbeeld verhuisdozen. Ondanks het feit dat dergelijke dozen natuurlijk erg belangrijk zijn is het zo dat deze niet zomaar elke inboedel afdoende zullen weten te beschermen tijdens de verhuis. Dit geldt uiteraard vooral voor grote stukken zoals meubels die moeten worden getransporteerd. Omwille van deze reden is het altijd van belang om ook rekening te houden met het voorzien van verhuisdekens. In eerste instantie lijkt dit misschien een klein beetje overbodig, maar geloof ons als we zeggen dat, dat absoluut niet het geval is, in tegendeel. Wil jij ook graag meer te weten komen over verhuisdekens en waarom deze nu precies zo belangrijk zijn? Je leest er alles over op deze pagina!

Waarom gebruikmaken van verhuisdekens?

De eerste vraag die het merendeel van de mensen die gaan verhuizen zich zullen stellen is waarom ze er nu precies voor moeten kiezen om gebruik te gaan maken van verhuisdekens. Wel, dergelijke dekens kunnen er voor zorgen dat waardevolle stukken tijdens het transport worden beschermd. Concreet gaat het hierbij niet alleen om meubilair, maar bijvoorbeeld ook om schilderijen evenals andere breekbare spullen die een bepaalde extra bescherming tegen vallen of stoten vereisen. Het spreekt namelijk voor zich dat zowel tijdens het inladen als het rijden als het uitpakken van de wagen bepaalde bewegingen gemaakt (kunnen) worden welke er voor kunnen zorgen dat er schade aan de inboedel ontstaat. Bovendien kan er zich ook tijdens het transport zelf een bepaald voorval voordoen waardoor je inboedel door elkaar wordt geschud zoals een noodstop. In al deze verschillende situaties kan gebruikmaken van een verhuisdeken er alvast voor zorgen dat er geen (aanzienlijke) schade zal worden veroorzaakt.

Wat zijn verhuisdekens precies?

Verhuisdekens zijn zoals de naam reeds laat vermoeden dekens die speciaal worden gebruikt tijdens het uitvoeren van een verhuizing. Het spreekt voor zich dat je ook gewone dekens zou kunnen gebruiken, maar helaas zijn deze in de praktijk vaak niet dik en kwalitatief genoeg waardoor het risico bestaat dat je de inboedel toch niet op een dergelijke manier zal kunnen beschermen als je voor ogen hebt gehouden. Gebruikmaken van een specifiek verhuisdeken vormt dan ook een veel interessantere optie. Dergelijke sterke dekens bestaan doorgaans voor een groot deel uit katoen waardoor ze weliswaar over een zachte structuur beschikken, maar niet snel sporen van slijtage zullen vertonen. Ze kunnen dan ook probleemloos meerdere keren dienst doen tijdens een verhuizing of wat voor het opslaan van meubelen betreft.

Hoeveel kosten verhuisdekens?

Het is belangrijk om te weten dat je lang niet bij elke verhuizing verhuisdekens moet gaan kopen. Heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om een verhuisbusje te huren? In dat geval is de kans bijzonder groot dat er standaard verhuisdekens zijn voorzien. Dit geldt ook voor wanneer je bijvoorbeeld een beroep hebt gedaan op de diensten van een gespecialiseerd verhuisbedrijf. Heb je niet meteen de beschikking over een verhuisdeken? In dat geval zal je, je zelf ook moeten afvragen of je deze beter kan huren of kan kopen. Het antwoord op deze vraag is onder meer afhankelijk van of je in de (nabije) toekomst van plan bent om nog eens te verhuizen of niet. Is dat het geval? Dan kan je, je verhuisdekens misschien beter kopen. Is dat niet zo? Dan is het wellicht interessanter om je verhuisdekens te gaan huren. In ieder geval, wij hebben de verschillende kosten voor verhuisdekens alvast even voor je op een rijtje gezet.

 

Verhuisdekens Gemiddelde kostprijs
Huren van verhuisdekens Ongeveer 1,50 euro per deken per week
Kopen van verhuisdekens (nieuw) Ongeveer 1,25 à 1,50 euro per stuk
Kopen van verhuisdekens (tweedehands) Vanaf ongeveer 2,50 à 3,00 euro per stuk

De voor- en nadelen van verhuisdekens gebruiken

Op het ogenblik dat je er voor kiest om verhuisdekens te gaan gebruiken is het altijd de moeite waard om je bewust te zijn van de verschillende voor- en nadelen die er aan verbonden zijn. Eerder op deze pagina hebben we reeds aangegeven dat gebruikmaken van verhuisdekens bij het verhuizen van je (dure) inboedel altijd een aanrader is, maar waarom is dat nu precies het geval? Wij hebben alvast even alle voordelen van verhuisdekens op een rijtje gezet:

 

  • Verhuisdekens zijn flexibel waardoor ze zeer eenvoudig zijn in gebruik;
  • Verhuisdekens zijn zacht waardoor ze over een extra beschermende factor beschikken;
  • Verhuisdekens zijn sterk wat er voor zorgt dat ze regelmatig hergebruikt kunnen worden;

 

Bovenstaande drie voordelen zullen voor veel mensen reeds voldoende zijn om er voor te kiezen om meerdere verhuisdekens te kopen. Dit niet in het minst omdat verhuisdekens eveneens zonder probleem kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld meubels of andere zaken langdurig te beschermen tijdens opslag. Dit alles neemt echter niet weg dat er ook enkele niet onbelangrijke nadelen bestaan waar je rekening mee zal willen houden, namelijk:

 

  • Wanneer je verhuisdekens niet regelmatig worden gebruikt zijn ze een dure investering;
  • Verhuisdekens kunnen tijdens het transport vrij eenvoudig verschuiven waardoor hun beschermende functie (deels) verloren gaat;

Welke verhuisdekens kopen?

Tot slot rest er nog één belangrijke vraag, namelijk welke verhuisdekens je nu precies moet kopen. Veel mensen staan er vaak niet bij stil, maar er zijn op de markt tal van verschillende soorten verhuisdekens terug te vinden. Omwille van deze reden is het altijd van belang om het soort verhuisdeken waar je gebruik van gaat maken af te stemmen op het doel waarvoor je ze gaat gebruiken. Twijfel jij ook over welke verhuisdekens nu voor jou het meest geschikt zijn? In dat geval kunnen de onderstaande tips je daar ongetwijfeld bij verder helpen!

  1. Ga je de verhuisdekens die je gaat kopen slechts één keer gebruiken? In dat geval is het altijd interessanter om de dekens te huren of ze bijvoorbeeld tweedehands te kopen. Nieuwe verhuisdekens zijn per definitie te duur om slechts één keer te gebruiken, tenzij je ze na afloop van de verhuizing verkoopt uiteraard.
  2. Ben jij iemand die regelmatig moet verhuizen, bijvoorbeeld voor diens werk? In dat geval moet je er rekening mee houden dat je verhuisdekens vrij vaak gebruik zullen worden. Kwaliteit is dan een cruciaal punt om rekening mee te houden. Een standaard verhuisdeken kan dan niet de kwaliteit bieden waar jij naar op zoek bent. Kiezen voor een exemplaar met een gestikte rand waardoor deze niet snel kan inscheuren is dan alvast een aanrader!
  3. Ben je van plan om je verhuisdekens te gaan gebruiken om bijvoorbeeld meubels te beschermen tijdens de opslag? In dat geval kan je beter kiezen voor opslag- of pakdekens. Deze zijn immers aanzienlijk voordeliger terwijl ze wel nog steeds gewoon doen wat je er van verwacht.