Wat moet je weten over verhuisdozen?

De inboedel staat centraal bij iedere verhuizing. Het is belangrijk dat deze goed worden ingepakt zodat de verhuizing snel en soepel kan verlopen. Hierbij spelen verhuisdozen een grote rol en is het belangrijk om de juiste verpakkingsmateriaal te gebruiken. Dit zijn niet de dagelijks dozen die ook in de supermarkt te vinden zijn, maar hebben vaak specifieke kenmerken. Belangrijk bij een goede verhuisdoos zijn de volgende kenmerken:

  • Stevigheid van de doos om voldoende gewicht te dragen
  • Het til gemak van een doos
  • Duurzaamheid om de slijtage te minimaliseren
  • Dikte van verhuisdoos om stoten op te vangen
  • makkelijk opbergen en uitklappen

Er zal alsnog wel enkele verschillen zijn op de markt. We zullen uitleggen wat belangrijk is om op te letten. Zo is het makkelijk om de juiste doos te kiezen die past bij de inboedel die erin gaat. Hierbij kunnen bespaartips goed van pas komen.

verhuisdozen

Het aantal verhuisdozen

Om hiervoor een juiste inschatting te kunnen maken, zal vooraf de grootte van de hoeveelheid moeten worden bepaald. Door het aantal kubieke meters van de inboedel te weten, kan het aantal verhuisdozen worden vastgesteld. Houdt hierbij wel rekening met dat het om spullen gaat die ingepakt kunnen worden. Zo hoeft u niet het aantal m3 van een bank of bed mee te rekenen.

TIP*: Laad een verhuisdoos niet te zwaar in. Dit maakt het alleen maar lastiger en gevaarlijker om deze te verplaatsen. Houdt rekening met een maximum gewicht van zo een 8 kilo per doos, dit is nog redelijk eenvoudig te tillen. Voornamelijk bij het indelen van de doos kan hierbij rekening gehouden worden.

Hierbij zijn de afmetingen van de doos belangrijk, standaard zijn de afmetingen 485 x 325 x 380mm (L × B × H). Uit ervaring hebben wij een schatting kunnen maken hoeveel dozen er per ruimte gemiddeld gebruikt worden. Bekijk het overzicht om een indicatie te krijgen. Tel de nodige ruimtes op om tot ene totaal aantal verhuisdozen te komen die nodig zijn.

Verschillende soorten

Naast de diverse afmetingen zijn er ook grotere verschillen in het soort doos. Voor iedere situatie zijn er geschikte dozen, dit is een belangrijk onderdeel voor de inventarisatie. Denk goed na de soorten verhuisdoos die gebruikt moet worden en in welke aantallen. De volgende opties zijn er

  • Autolock: Dit zijn de meest standaard verhuisdozen. Hierin kunnen de meeste spullen kwijt en is dit niet gebonden aan specifieke eisen. Groot deel zal dus bestaan uit autolock verhuisdozen
  • Boekendoos: Op het moment dat er veel boeken zijn, is het niet verstandig om deze in het standaard verhuisdoos te plaatsen. Uiteindelijk wegen de boeken teveel en zal de doos meer stevigheid moeten bieden. Voor slechts een aantal losse boeken is het natuurlijk overbodig om hier een speciale boekendoos voor aan te schaffen
  • Garderobe doos: Lijkt ons vrij duidelijk, deze zijn in het leven geroepen om de kleren te vervoeren. Zo zullen er in de dozen mogelijkheden zijn om de kleding op te hangen. Dit zorgt ervoor dat ze op de plek van bestemming zonder kreukels direct weer in de kast gehangen kunnen worden. Een groot voordeel, want niemand wilt direct zijn kleren strijken naar aankomst.
  • Dozen met vakverdeling: Voor breekbare potten, pannen en glazen kan het ideaal zijn. Door de vakverdeling is er minder kans op schuiven en hierdoor de kans op schade kleiner. Kijk goed naar de indeling en laad alles voorzichtig in. Voor de zekerheid kan er alsnog met inpakmateriaal gewerkt worden.

4 verhuisdozen op de grond

De prijs van een verhuisdoos

Er zijn veel aanbieders online maar ook in de doe-het-zelf winkels zijn ze overal te koop. Het is belangrijk om de verschillende prijzen naast elkaar te leggen, houdt er bij het online bestellen wel rekening met de verzendkosten. Reken de verzendkosten bij de verkoopprijs om zo het daadwerkelijke verschil te krijgen. Het voordeel van het doe-het-zelf zaak is dat deze altijd last-minute nog gehaald kunnen worden, mochten er vooral niet genoeg ingeslagen zijn.

Houdt ook altijd de optie van een verhuisbedrijf open. Op het moment dat een verhuisbedrijf word ingeschakeld, kan er worden gevraagd worden naar verhuisdozen. Zo kan het interessant zijn om de verhuisdozen slechts tijdelijk te huren. Het huren van verhuisdozen kan een goed alternatief zijn, bekijk het verschil tussen kopen en huren van verhuisdozen.

Ander verpakkingsmateriaal

Naast de bekende dozen is er ook nog ruime keuze voor ander materiaal. Dit kan zijn voor extra bescherming en vaak voor spullen die niet in een doos passen. Zo zijn er diverse materialen die de spullen in de verhuisdozen beschermen. Denk hierbij aan papier of bubbeltjesfolie die breekbare spullen beschermen tegen schokken.

Maar hetzelfde bubbeltjesfolie kan gebruikt worden om een schilderij of andere kwetsbare spullen in te pakken. Hiervoor zijn niet altijd de juiste formaten dozen aanwezig en hierbij biedt het genoeg bescherming. Tevens is direct te zien dat het om iets kostbaars gaat. Het biedt stevigheid en kan de schokken van het vervoer opvangen. Vaak word er ook gebruikt gemaakt van verhuisdekens, deze zijn er voornamelijk om krassen te voorkomen.