Bij een verhuizing komt er veel kijken en hiervoor proberen we met informatie een handvat te zijn. Zo is het belangrijk dat er niks over het oog word gezien. Om de verhuizing zonder problemen te laten verlopen kan een verhuisbedrijf hier bij helpen. Het is ook mogelijk om alles zelf uit te voeren. In beide gevallen is een heldere planning cruciaal. Waar er allemaal rekening met gehouden moet worden en wat de prijs is van een verhuizing, gaan we allemaal uitgebreid doorlopen!

Diverse soorten van verhuizen

Elke verhuisdag is uniek en zal op zijn eigen manier verlopen. Voordat er diepgaande informatie kan worden verspreid moet duidelijk zijn dat er drie verschillende categorieën van verhuizen zijn. Onder welke categorie de eigen verhuizing valt is vrij duidelijk. Verderop zullen we toelichten wat voor specifieke maatregelen er getroffen moet worden. Allereerst de drie categorieën:

Dit is toch vrij duidelijk en wellicht wist je direct welk soort verhuizing van toepassing is. Mocht er twijfels zijn dan is het goed om contact op te nemen, want zonder een duidelijk beeld te hebben is het lastig om verder alles voor te bereiden.

Particulier

Dit is het meest voorkomende soort, namelijk simpelweg een consument die een nieuwe woning heeft gevonden. Hierbij staat voornamelijk het vervoer van de inboedel centraal, daarnaast moet er rekening gehouden worden met het kiezen van een juiste datum. Voor de rest gaat dit verhuizen zelf de meeste tijd kosten en zal de prijs voornamelijk worden bepaald door de arbeidskosten, dit is ook direct waar er het meeste op bespaard kan worden.

Een onderdeel van een particuliere verhuizing kan het verhuizen van een piano of vleugel zijn. Dit is een gevoelig onderdeel die bij een verkeerde beweging kan beschadigen. Er zijn dan ook specialisten die weten hoe met een piano verhuizen om te gaan. Zo word er met precisie omgegaan en gezorgd dat de piano zonder kleerscheuren op zijn volgende locatie komt te staan.

Zakelijk

Hierbij komen al meer factoren kijken. Het is namelijk niet enkel de inboedel die mogelijk mee verhuist gaat worden. Wat nog belangrijker is, is het blijven produceren van het bedrijf. Daarom moet er alles aan gedaan worden om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Zo zal er veel meer tijd zitten in het opzetten van een juiste planning bij zakelijk verhuizen. Zo kan alles structureel worden over gezet en het liefst met zo min mogelijk verloren productiviteit. Denk aan bepaalde computer systemen die mee moeten verhuizen, of juist fysieke apparatuur die met het juiste vervoer naar de nieuwe locatie moeten worden gebracht.

–> Meer informatie over een bedrijfsverhuizing

Internationaal

Verhuizen naar een ander land is vrij breed, het kan namelijk de hele wereld zijn. Dan is het logisch dat er een groot verschil zit tussen België of Australië. Dit beïnvloed dan ook de mate waarin men dit nog zelf kan uitvoeren. Voor iedere internationale verhuizing raden we aan om een verhuisbedrijf in te schakelen. Niet alleen voor het vervoer wat buiten Europa sowieso al lastig is om zelf te verzorgen. Ook de regelgeving in andere landen is iets waar over nagedacht moet worden. Het voordeel van een verhuisbedrijf is dat men weet waar op gelet moet worden. Daarnaast hebben ze al contacten met de juiste partijen en dit scheelt niet altijd tijd maar ook geld.

–> Alles over internationaal verhuizen

Zelf verhuizen

Door de vele verhuisbedrijven die een verhuisservice aanbieden zijn er verschillende redenen om de verhuizing zelf uit te voeren. In sommige gevallen is simpelweg de hulp niet nodig doordat het een kleine verhuizing betreft, of dat er helemaal geen inboedel verhuist moet worden. Is de inboedel wel wat groter dan kan er mogelijk hulp in worden geschakeld van familie en/of vrienden. De enige kanttekening die gemaakt moet worden is het huur van materiaal, dit zal altijd kosten met zich mee brengen, denk aan:

  • Een verhuiswagen
  • Eventuele verhuislift
  • Verhuisdozen
  • Verhuisdekens of andere bescherming

Wanneer niet alles zelf doen?

Het is alleen niet altijd verstandig om de zelf de leiding te nemen en uit te voeren. Het overlaten aan 1 van de verhuisbedrijven zorgt voor een grote efficiëntie en minder kans op fouten. Daarbij is er in sommige gevallen, zoals een bedrijfsverhuizing en internationaal verhuizen, simpelweg kennis nodig om alles vlekkeloos te laten verlopen. Het is niet gek dat deze kennis niet zelf in huis is en daardoor zal er budget vrij gemaakt moeten worden.Het prijskaartje van een verhuizing

Wat kost een verhuizing? Een vraag die regelmatig gesteld word en dit zal afhangen van veel factoren. Waarbij de moeilijkheidsgraad en grootte van de inboedel de belangrijkste rollen spelen. De moeilijkheidsgraad zal bepaald worden door het soort verhuizing en welke eisen hieraan gesteld worden. De grootte van de inboedel zal vooral veel invloed hebben op de kosten van verhuizers, het pure arbeid.

De verhuiskosten hebben wij uitgebreid behandeld en op basis van deze berekeningen en voorbeelden is het mogelijk om dit voor je eigen situatie uit te rekenen. Natuurlijk zijn er diverse tips waardoor het prijskaartje zo laag mogelijk kan worden gehouden. Deze bespaartips zitten vooral in het ondersteunen van een verhuisbedrijf en het vergelijken van de verhuisbedrijven. Hierdoor is er voor ieder budget de juiste oplossing en wordt er in geen enkele situatie teveel betaald.

Naast de bespaartips willen we ook graag wijzen op een mogelijke verhuiskostenvergoeding. Er is mogelijk sprake van een verhuiskostenvergoeding indien er een huurwoning moet worden verlaten omdat de woning moet worden gesloopt of gerenoveerd. Hiervoor is een minimum vergoeding afgesproken, maar er zitten nog wel meer regels aan vast. Ook komt het voor dat een werkgever een deel van de verhuiskosten op zich neemt indien de verhuizing een gevolg is van het werk.

Meer over verhuiskosten en het krijgen van een verhuiskostenvergoeding.