Wanneer je gaat verhuizen zijn er verschillende belangrijke voorzieningen die je terug onder de loep moet gaan nemen. Het gaat hierbij dan vooral om de zogenaamde ‘nutsvoorzieningen’. Onder deze noemer vallen niet alleen gas en elektriciteit, maar ook water. Eigenlijk is het regelen van je wateraansluiting bij verhuis één van de eenvoudigste zaken waar je rekening mee zal moeten houden. Hoe dat precies komt? Zeer eenvoudig. In tegenstelling tot je energieleverancier is het namelijk zo dat je een waterleverancier niet kan kiezen. Dit neemt echter niet weg dat je niet te lang moet wachten om je adreswijziging door te geven. Doe je dat wel? Dan loop je het risico dat je uiteindelijk voor onaangename problemen zal komen te staan. In ieder geval, wil jij graag alles te weten komen over het regelen van je wateraansluiting bij verhuis? Dan ben je daarvoor op deze pagina aan het juiste adres!

Van welk waterbedrijf ga je gebruikmaken?

Zoals in de inleiding reeds aangegeven is het niet zo dat je als eigenaar of huurder van een woning de mogelijkheid hebt om zomaar vrij een bepaald waterbedrijf uit te kiezen. In Nederland zijn er in totaal op moment van schrijven tien verschillende waterbedrijven actief die stuk voor stuk een bepaalde regio toegekend hebben gekregen. Concreet zorgt dit er voor dat jij automatisch klant zal moeten worden bij het waterbedrijf welke de regio van jouw huis ‘bezit’. De verschillende waterbedrijven die in Nederland actief zijn, zijn de volgende:

 

 • Brabant Water
 • Dunea
 • Evides
 • Oasen
 • PWN
 • Vitens
 • Waterbedrijf Groningen
 • Waternet
 • WMD water
 • WML

 

Op het ogenblik dat je gaat verhuizen naar een nieuwe woning binnen dezelfde regio volstaat het in principe om gewoon je adreswijziging door te geven aan het waterbedrijf waarbij je klant bent. Het is belangrijk dat je dit tijdig doet om op je nieuwe adres niet afgesloten te worden van de watervoorziening. Bovendien weet het waterbedrijf op deze manier ook meteen dat de facturen naar een nieuw adres verzonden dienen te worden. Het merendeel van de waterbedrijven bieden tegenwoordig echter ook al de mogelijkheid aan om facturen via e-mail te ontvangen waardoor dit misschien niet meteen een prangende issue moet zijn, maar toch.

 

Ben je van plan om te verhuizen naar een andere regio? In dat geval spreekt het voor zich dat het niet meer volstaat om alleen maar je adreswijziging door te geven aan het waterbedrijf waar je reeds klant bij bent. In dat geval zal je dan ook niet één, maar wel twee verschillende zaken dienen te ondernemen, namelijk:

 

 1. Je moet je afmelden bij het waterbedrijf waar je klant van bent;
 2. Je dient een nieuwe overeenkomst af te sluiten met het waterbedrijf van jouw regio;

 

Het wordt sterk aangeraden om je aan te gaan melden bij het nieuwe waterbedrijf voorafgaand aan de overdracht van de sleutel. Op deze manier wordt er immers voor gezorgd dat je meteen vanaf het ogenblik dat je gaat verhuizen over water beschikt. Daarnaast wordt ook voorkomen dat de metingen op de tellers door elkaar gaan lopen met alle gevolgen van dien. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, tijdig de wateraansluiting voor de nieuwe woning waar je naartoe gaat verhuizen is altijd een warme aanrader te noemen!

De meterstanden van het water noteren

Wanneer je gaat verhuizen wordt het altijd sterk aangeraden om de meterstanden te noteren. Dit niet alleen voor wat betreft gas en elektriciteit, maar ook voor het water. Dit doe je bij voorkeur op de dag dat de sleuteloverdracht plaatsvindt. Noteer de meterstanden bovendien niet alleen in je oude, maar ook in je nieuwe woning. Dit is iets wat veel mensen over het hoofd zien waardoor er later nog sprake kan zijn van de nodige discussies. Op basis van de meterstanden zal het waterbedrijf in kwestie de eindafrekening opmaken. Deze wordt in principe uiterlijk binnen de twee maanden volgend op de verhuisdatum ontvangen. Dit is op financieel vlak dan ook iets waar je zeker en vast rekening mee zal willen houden.

Wanneer je wateraansluiting regelen?

Doorheen deze pagina hebben we reeds meerdere malen benadrukt dat het altijd belangrijk is om de details met betrekking tot je wateraansluiting zo snel mogelijk te regelen. Dat is het geval omdat je dit anders zeer eenvoudig over het hoofd ziet en je uiteraard op je nieuwe adres niet zonder water wil komen te zitten. Omwille van deze reden wordt het dan ook aangeraden om je nieuwe adres evenals de opzegging meestal al vanaf 3 maanden voor verhuis door te geven. Op deze manier wordt niet alleen voorkomen dat je dit over het hoofd ziet, daarnaast zorg je er ook nog eens voor dat je voldoende tijd hebt om alles te dubbelchecken. Ondanks het feit dat het regelen van een nieuwe wateraansluiting in de praktijk namelijk altijd wel behoorlijk vlot gaat spreekt het immers voor zich dat er altijd nog iets fout kan lopen. Nogmaals, tijdig je wateraansluiting regelen is zeker geen overbodige luxe!