Bespaar tot 30%  

Welke opstalverzekering bij een verhuizing

?Eén van de belangrijkste verzekeringen die mensen afsluiten op het moment dat ze hun intrek gaan nemen in een nieuwe woning is ongetwijfeld de ‘opstalverzekering’. Het betreft hier een verzekering die schade indekt aan al datgene dat vast zit aan de woning. Vaak wordt de opstalverzekering in één adem genoemd met de inboedelverzekering, maar dat is niet correct. Deze laatste dekt immers uitsluitend schade die wordt veroorzaakt aan de inboedel en dus niet aan de onderdelen van de woning zelf. Ben jij ook van plan om een opstalverzekering af te sluiten? In dat geval zal je meteen kunnen vaststellen dat er op de markt heel wat verschillende soorten van deze verzekering zijn terug te vinden. Welke opstalverzekering jij nu bij voorkeur moet afsluiten wordt duidelijk aan de hand van onderstaande informatie.

In deze verhuisgids:

Verschil tussen een opstal- en een inboedelverzekering

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het voor veel mensen helemaal niet duidelijk wat nu precies het verschil is tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Op het moment dat er iets stuk gaat welke een onderdeel vormt van de woning zelf (zoals bijvoorbeeld een verlijmde parketvloer) moet je een beroep doen op de opstalverzekering om deze schade in te dekken. Betreft het echter schade aan iets dat niet echt vast zit aan de woning zoals bijvoorbeeld een koelkast? In dat geval is het de inboedelverzekering die tussen moet komen in de schade. In principe is het aan te raden om beide verzekeringen af te sluiten. Let op, indien je eigenaar bent van een woning is het zelfs wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Voor het afsluiten van een inboedelverzekering geldt op moment van schrijven geen verplichting.

Verschillende soorten opstalverzekeringen

Op het moment dat je, je gaat oriënteren voor wat het afsluiten van een opstalverzekering betreft zal je meteen kunnen vaststellen dat er op de markt verschillende soorten opstalverzekeringen zijn terug te vinden. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen twee verschillende soorten dekkingen, namelijk:

 

  1. De extra uitgebreide dekking;
  2. De allrisk dekking;

 

In eerste instantie lijken de genoemde twee opstalverzekeringen in principe min of meer hetzelfde. In de praktijk wordt echter al snel duidelijk dat dit niet helemaal het geval is. In het geval van de extra uitgebreide dekking wordt bijvoorbeeld enkel en alleen die schade ingedekt welke duidelijk staat omschreven in de polisvoorwaarden. Deze polis sluit ook een dekking voor eigen schade uit. Dat is niet het geval bij de allrisk opstalverzekering. Indien je er voor kiest om deze verzekering af te sluiten worden in principe alle schadegevallen ingedekt buiten degene die nadrukkelijk zijn uitgesloten.

 

Omdat een allrisk opstalverzekering ook schade indekt die door jou als eigenaar / huurder van de woning wordt veroorzaakt spreekt het voor zich dat ze (aanzienlijk) duurder is in vergelijking met de extra uitgebreide dekking. Je dient omwille van deze reden altijd voor jezelf uit te maken wat nu precies voor jouw situatie op financieel vlak de interessantste optie is. Goed de verschillende opstalverzekeringen bij verschillende verzekeraars op de markt met elkaar vergelijken is in ieder geval een absolute aanrader!

Extra dekkingen afsluiten voor je opstalverzekering?

Het is mogelijk dat je aan een standaard opstalverzekering niet voldoende hebt. Omwille van deze reden zijn er op de markt verschillende extra dekkingen terug te vinden die je zou kunnen afsluiten. Het gaat hierbij niet alleen om een glasdekking, want wat bovendien ook te denken van het eigenarenbelang evenals de dekking tijdelijke huur? We zetten de verschillende mogelijke extra dekkingen voor een opstalverzekering graag nog even voor je op een rijtje.

1.) De glasverzekering

Op het ogenblik dat je van plan bent om een opstalverzekering af te sluiten is het altijd de moeite waard om te controleren of er standaard een glasdekking door de verzekering in kwestie wordt aangeboden of niet. Is dat het geval? Dan is het uiteraard niet nodig om nog eens een aparte dekking af te sluiten. Bij het merendeel van de opstalverzekeringen is het echter zo dat er geen dekking voor glas standaard is voorzien. In dat geval kan het afsluiten van een extra glasverzekering zeker en vast de moeite waard zijn.

2.) Het eigenarenbelang

Wordt jouw opstalverzekering geregeld door de Vereniging van Eigenaars? In dat geval is het vaak zo dat deze uitsluitend schade denkt aan het ‘kale’ gebouw of appartement in kwestie. Dit betekent dat die nieuwe, prachtige keuken die je hebt laten inbouwen dus niet standaard is ingedekt. Het is in dit geval dan ook zeker de moeite waard om een polis ‘Eigenarenbelang’ af te sluiten. Dit is mogelijk op je inboedelverzekering of je kan kiezen voor een aanvullende opstalverzekering.

3.) Tijdelijke verhuur

Ben jij van plan om jouw woning aan te bieden onder de vorm van een tijdelijke verhuur (zoals bijvoorbeeld via Airbnb)? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat dergelijke verhuurpraktijken niet standaard zijn ingedekt in de meeste woonverzekeringen. Ook bij tijdelijke verhuur is het dan vaak aangewezen om een aanvullende opstalverzekering af te sluiten. Zo kan je heel wat onaangename verrassingen voorkomen.

Welk bedrag denkt jouw opstalverzekering?

Van cruciaal belang bij het afsluiten van een opstalverzekering is dat je dit doet tegen de juiste herbouwwaarde. Het bedrag waarvoor je, je laat verzekeren is het maximale bedrag dat bij schade door de verzekeraar kan worden uitbetaald. Op het ogenblik dat de kosten in de praktijk hoger blijken uit te vallen zal jij als eigenaar van het huis daarvoor zelf aansprakelijk zijn. Het maximumbedrag dat kan worden ingedekt door een opstalverzekering varieert in de praktijk aanzienlijk. Bij bepaalde verzekeraars is deze dan ook gelegen rond de 400.000 à 500.000 euro terwijl andere verzekeraars een opstalverzekering met een waarde tot wel 1.500.000 euro verstrekken. Bovendien hanteert ongeveer 50 procent van alle verzekeraars op de markt helemaal gene maximum voor wat de te verzekeren herbouwwaarde betreft. In ieder geval, denk altijd goed na over het bedrag waarvoor je, je wenst te laten verzekeren middels een opstalverzekering. Jezelf onderverzekeren mag dan zorgen voor een voordelige(re) premie, in geval van schade krijg je doorgaans te maken met zeer aanzienlijke financiële problemen die je uiteraard koste wat het kost zal willen voorkomen.