Ga je, je intrek nemen in een nieuw huis welke je net hebt aangekocht? In dat geval is het altijd de moeite waard om jezelf de vraag te stellen welke verzekeringen je daarvoor moet gaan afsluiten. Het kopen van een huis is bijvoorbeeld slechts één ding. Het spreekt namelijk voor zich dat je jezelf ook graag zal willen indekken tegen bepaalde risico’s die gepaard gaan met het eigenaarschap van een huis. Het laatste wat je namelijk wil is dat er brand uitbreekt in je huis zonder dat je kan rekenen op tussenkomst van de verzekeraar in de schade. Stel jij jezelf ook de vraag welke verzekeringen je nodig hebt voor je nieuwe huis? In dat geval is het de moeite waard om even de onderstaande informatie door te nemen!

1.) De inboedelverzekering

De eerste verzekering die je altijd moet afsluiten op het ogenblik dat je alleen gaat wonen is de inboedelverzekering. Deze verzekering zorgt er voor dat allerhande schade aan de inboedel van je huis is ingedekt. Voor veel mensen is het niet meteen duidelijk om welke spullen het dan precies gaat, maar gelukkig valt dit eenvoudig aan te tonen. Alle spullen in huis die los staan horen eigenlijk toe aan de inboedel. Er wordt een grote hoeveelheid aan schade aan de inboedel ingedekt. Denk hierbij niet alleen aan schade die is veroorzaakt door een brand, maar wat bovendien ook te denken van diefstal? Zonder het afsluiten van een inboedelverzekering moet je helaas voor alle kosten zelf opdraaien en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Je moet er wel rekening mee houden dat de inboedelverzekering een verzekering is die in de praktijk vaak gepaard gaat met een niet onaanzienlijke premie.

2.) De opstalverzekering

Jarenlang werd gesteld dat een zogenaamde ‘brandverzekering’ een vereiste is voor elke woning. Dat is nog altijd het geval, maar het is belangrijk om er rekening mee te houden dat er eigenlijk niet meer zoiets bestaat als een specifieke brandverzekering. In principe is dit een soort van verzamelnaam voor een polis welke wordt aangeboden door middel van zowel een inboedel- als  een opstalverzekering. Het wordt dan ook steeds aangeraden om beide verzekeringen af te sluiten. Waarom? Zeer eenvoudig. Op het ogenblik dat er brand uitbreekt en er daardoor schade ontstaat aan de inboedel wordt deze schade ingedekt. De kans is echter ook bijzonder groot dat je huis zelf te lijden heeft onder de brand, maar dergelijke schade wordt niet ingedekt. Wil je er dus voor zorgen dat je woning niet in de as wordt gelegd terwijl jij geen aanspraak kan maken op ook maar enige financiële compensatie? Dan is het altijd van belang om er voor te kiezen om naast je inboedelverzekering ook een opstalverzekering af te sluiten. Deze dekt immers alle schade die aan je woning ontstaat, ook bij een inbraak.

3.) De overlijdensrisicoverzekering

De derde verzekering die je als eigenaar van een (nieuwe) woning altijd dient af te sluiten is de zogenaamde ‘overlijdensrisicoverzekering’. Het betreft hier een verzekering welke specifiek in het leven werd geroepen om de nabestaanden te vrijwaren van het terugbetalen van de schulden voor de woning aan de bank op het ogenblik dat de persoon die de hypotheek heeft afgesloten komt te overlijden. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering maakt het voor jou mogelijk om je te verzekeren voor een bepaald percentage van de totale waarde waar de woning in kwestie over beschikt. Op het eerste zicht lijkt het er naar uit te zien dat de overlijdensrisicoverzekering geen verplichte verzekering is. In principe is ze dat ook niet, maar toch is het omwille van logische redenen zo dat nagenoeg elke kredietverstrekker dit wel vereist vooraleer een hypothecair krediet wordt toegekend.

4.) Woonlastenverzekering

Ben je eigenaar van een nieuw huis? In dat geval is het altijd interessant om er voor te kiezen om een woonlastenverzekering af te sluiten. Een dergelijke verzekering betaalt namelijk (een deel van) de hypotheek op het ogenblik dat je niet langer in staat bent om te werken. De verzekering komt niet alleen tussen bij arbeidsongeschiktheid, maar ook wanneer je bijvoorbeeld gewoon zonder werk komt te zitten. Heb je voldoende geld achter de hand om een dergelijke situatie te kunnen overbruggen? Dan hoef je deze verzekering natuurlijk niet af te sluiten. Bekijk ook altijd even of je niet via je werkgever over een dergelijke verzekering beschikt. Is dat het geval? Dan spreekt het voor zich dat je geen extra verzekering meer dient af te sluiten. Veel mensen zien de woonlastenverzekering in eerste instantie over het hoofd, maar het spreekt voor zich dat deze absoluut haar nut heeft op het ogenblik dat er zich een medische of andere onvoorziene omstandigheid voordoet waardoor je tijdelijk niet of slechts beperkt kan werken. Vergeet de woonlastenverzekering dus zeker niet even te bekijken!

Sluit verzekeringen af bij één en dezelfde verzekeraar

Het wordt in de praktijk sterk aangeraden om verzekeringen die op een bepaalde manier met elkaar verweven zijn af te sluiten bij één en dezelfde verzekeraar. Waarom? Zeer eenvoudig. Op het ogenblik dat er zich een brand voordoet hoef je bijvoorbeeld slechts contact op te nemen met één enkele partij die alles voor je zal regelen. Dat is echter niet de enige reden. Hoe meer verzekeringen je bij één en dezelfde verzekeraar hebt afgesloten, des te groter de kans is dat je kan genieten op een interessante korting op je verzekeringspremie. Des te meer verzekeringen je afsluit bij één en dezelfde partij, des te belangrijker je uiteraard wordt als klant en des te betere voorwaarden je krijgt aangeboden. Hou hier dus zeker rekening mee wanneer je de verzekeringen voor je nieuwe huis gaat afsluiten.