Bespaar tot 30%  

Checklist studentverhuizing

Op het eerste zicht lijkt een studentverhuizing misschien een eenvoudige aangelegenheid, maar in de praktijk zijn er wel degelijk een groot aantal factoren waar je rekening mee zal willen houden. Het gebeurt dan ook niet zelden dat er bepaalde onderdelen van een studentverhuizing hopeloos fout gaan of gewoon over het hoofd worden gezien. Wil jij er voor zorgen dat, dat jou niet zal overkomen? In dat geval is het meer dan de moeite waard om deze checklist studentverhuizing uitgebreid door te nemen!

Voorafgaand aan de studentverhuizing

In eerste instantie zijn er de zaken waar je rekening mee moet houden voorafgaand aan de studentverhuizing. De grootste fout die je op dit vlak kan maken is door te lang te wachten met het treffen van de nodige voorbereidingen. Doe je dit wel? Dan is het zomaar mogelijk dat je enkele belangrijke zaken over het hoofd ziet of dat je op de dag van je studentverhuizing zelf met heel wat onnodige, extra stress te maken zal krijgen. In ieder geval, de volgende punten dienen altijd deel uit te maken van je voorbereiding bij een studentverhuizing:

  • Het regelen van de vereiste hulp voor tijdens de verhuis;
  • Het regelen van stevige verhuisdozen en het inpakken van de te verhuizen artikelen;
  • Evalueren of je alle meubelen mee kan nemen naar je volgende verblijfplaats;
  • Het in orde brengen van alle administratie en goed je papieren op orde houden;
  • Controleren of je tijdens de verhuis kan rekenen op een dekking van een verzekering;
  • Het opzeggen van de huur van je bestaande studentenkot;

Ook voor bepaalde bovenstaande punten is het van belang om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met de voorbereiding voor je studentverhuizing. Dit niet in het minst omdat je bijvoorbeeld verplicht bent om de huur van je huidige woonst ten minste één maand voor verhuis op te zeggen. Doe je dat niet of ben je te laat? Dan is het mogelijk dat je hierdoor met extra kosten zal worden geconfronteerd en die kan je als student natuurlijk best missen.

Op de dag van de studentverhuizing zelf

Zijn alle voorbereidingen voor je studentverhuizing getroffen en is de dag van de daadwerkelijke verhuis aangebroken? In dat geval zijn er terug een aantal zaken waar je de nodige aandacht aan zal willen schenken. Als het goed is, is het echter wel zo dat de basis voor een vlotte en veilige studentverhuizing middels de voorbereiding reeds is gelegd. Dit betekent dat je heel wat stress op de dag van verhuis zelf zal hebben weten te voorkomen. Dit neemt niet weg dat je absoluut nog rekening dient te houden met de onderstaande punten.

  • Controleer of alle dozen goed gelabeld zijn, dit werkt wel zo overzichtelijk;
  • Bekijk welke dozen en meubelen mogelijks eerst moeten worden verhuisd;
  • Zorg er voor dat er mensen op beide locaties aanwezig zijn;
  • Vergeet je oude studentenwoning niet schoon te maken, dat is wel zo netjes;
  • Controleer goed of alle spullen zijn meeverhuisd;
  • Breng de gehuurde verhuiswagen (indien van toepassing) tijdig terug;

Een studentverhuizing is in de praktijk veelal een stuk bescheidener in vergelijking met een volwaardige verhuis. Dit zorgt er voor dat er vaak veel minder mensen zijn vereist om de verhuis in goede banen te doen leiden. Sterker nog, voor een studentverhuizing geldt vaak ‘less is more’. Heb je teveel verhuizers? Dan is de kans groot dat ze gewoon in elkaars weg lopen waardoor de studentverhuizing net meer tijd in plaats van minder in beslag neemt.

Wat na afloop van de studentverhuizing?

Wanneer je studentverhuizing achter de rug is kan je even opgelucht ademhalen. Toch betekent dit niet dat alles reeds achter de rug is. Er zijn namelijk wel degelijk nog een aantal praktische zaken die je extra zal willen controleren. Welke zaken dit precies zijn wordt duidelijk door even het hieronder terug te vinden overzicht te bekijken.

  • Het betalen van de huur voor de nieuwe studentenwoning;
  • Controleren van contracten voor de nutsvoorzieningen (water, elektriciteit & gas);
  • Afsluiten van eventuele vereiste verzekeringen voor de nieuwe woonst;
  • Het opbergen of weggooien van gebruikt verhuismateriaal;
  • Controleren van alle artikelen die zijn verhuisd op mogelijke schade;
  • Adreswijziging doorgeven aan alle vereiste partijen;

Vaak wordt gedacht dat het doorgeven van de adreswijziging bij een studentverhuizing geen vereiste is. Toch is dat in de praktijk wel degelijk het geval. Niet alleen voor je familie en vrienden is het belangrijk om een adreswijziging door te geven, wat bovendien ook te denken van je huisarts en tandarts evenals mogelijke andere specialisten? Ook je universiteit of HBO-instelling zal graag ten allen tijde precies willen weten waar je nu precies woont als student. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, na afloop van je studentverhuizing is het altijd belangrijk om (zo snel mogelijk) aan alle belangrijke partijen je adreswijziging kenbaar te maken. Op voorhand even een lijstje opmaken met alle partijen die op de hoogte gebracht dienen te worden kan helpen. Zo zie je met zekerheid niemand over het hoofd.