Bespaar tot 30%  

Verhuizen na echtscheiding

 

Het verhuizen in een dergelijke situatie komt vaak onverwachts en dit kan voor veel verwarring zorgen. Daarom is het belangrijk om alsnog rustig te blijven en alles goed voor te bereiden. Er kan verstandig aan worden gedaan om een vriend in te schakelen die objectief naar de situatie kan kijken.

Verhuizen na een echtscheidingEr zijn veel punten waar rekening met moet worden gehouden, die bij een normale verhuizing niet ter sprake komen. Denk hierbij aan:

  • Situatie omtrent de kinderen
  • Verdeling van de inboedel
  • Mogelijk regio van de nieuwe woning
  • Alle randzaken die geregeld dienen te worden

Vinden van een nieuwe woning

De belangrijkste stap is het vinden van een nieuwe woning. In veel gevallen zal de eerste oplossing een huurwoning zijn, zo is het mogelijk dat de financiële mogelijkheden veranderen. Dit kan allemaal invloed hebben op de mogelijkheden voor aanschaf van een woning. Het nemen van een (tijdelijke) huurwoning, geeft hier wat meer ademruimte in.

Denk hierbij na over de plaats waarin je een nieuw leven wilt opzetten. Het is niet altijd wenselijk om in dezelfde woonplaats te blijven wonen, bij een grote stad ligt dit alweer wat anders.

Een overhaaste beslissing maken bij de aanschaf van een woning is niet verstandig. Ga met meerdere mensen het gesprek aan en bekijk wat de opties zijn.

Afspraken maken

De twee belangrijkste afspraken die gemaakt zullen worden hebben betrekking tot:

  1. De verdeling van inboedel
  2. De kinderen

Schakel een professional in om alle afspraken duidelijk te krijgen. Iemand die subjectief naar de situatie kijkt is goud waard, zelf hebben jullie beide namelijk een eigen mening die er niet altijd toe doet als er naar de wetten wordt gekeken.

1. Verdeling inboedel

Het verdelen van de inboedel heeft veel invloed op het verhuizen hiervan. Wat namelijk niet mee gaat met de verhuizing zal nieuw aangeschaft moeten worden. Hierdoor is de hoeveelheid tijdens de verhuizing kleiner, wat weer iets op de kosten bespaard. Hoe de verdeling exact plaats vind is vaak vooraf vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden.

Vaak zijn er alsnog een aantal discussiepunten en daarom is het belangrijk om hier snel een knoop voor door te hakken. Voornamelijk omtrent de grotere meubels. Hierdoor is het inzichtelijk waar je aan toe bent voor het inschakelen van een verhuisbedrijf.

2. Kinderen meenemen met het verhuizen

We zullen niet verder in gaan op de regels omtrent de toezegging van de kinderen. Hiervoor zijn specialisten die meer kunnen vertellen. Echter is het goed om hiervan op de hoogte te zijn. Zo heeft het invloed op de nieuwe woning waarnaar gezocht gaat worden, hoeveel slaapkamers zijn er bijvoorbeeld nodig?

Ook de keuze voor woonplaats kan invloed hebben door de scholen en vrienden die de kinderen hebben. Afhankelijk van de leeftijd, probeer ze hierin te betrekken.

Het zal voor geen kind makkelijk zijn om het ouderlijk huis te verlaten. In sommige gevallen kan het beter zijn om de kinderen ergens anders te laten logeren, terwijl het soms juist weer beter kan zijn om ze hierbij te betrekken. Maak hier zelf de afweging over.

Bespaar geld op de energie kosten met kruipruimte isolatie.

Join the discussion