Bespaar tot 30%  

Wat moet je meteen regelen bij nieuw huis?

Op het ogenblik dat je gaat verhuizen naar een nieuw huis zijn er een groot aantal verschillende zaken waar je rekening mee zal moeten houden. Veel van deze zaken hoeven niet meteen te gebeuren, zolang ze maar niet over het hoofd worden gezien. Er zijn echter ook uitzonderingen. Tal van verschillende zaken die je moet regelen of controleren dienen namelijk wel meteen te gebeuren op het ogenblik dat je gaat verhuizen naar een nieuwe woning. Deze over het hoofd zien kan grote gevolgen hebben en daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten. Wil jij graag weten wat je precies allemaal meteen moet regelen bij het verhuizen naar een nieuw huis? Hou dan zeker rekening met de onderstaande aandachtspunten!

In deze verhuisgids:

1.) De nutsvoorzieningen

In eerste instantie is het natuurlijk zo dat je zal willen controleren of alle nutsvoorzieningen voor handen zijn. Het is echter niet alleen belangrijk om te bekijken of je de beschikking hebt over alle nutsvoorzieningen, daarnaast spreekt het ook voor zich dat je zal willen controleren of deze wel veilig zijn om te gebruiken. In het bijzonder wanneer je, je intrek neemt in een nieuw huis is het altijd interessant om even een expert te laten kijken of alles goed geregeld is. Je wil natuurlijk niet geconfronteerd worden met een gaslek of met een kortsluiting. Ook wanneer er sprake is van centrale verwarming dient deze uiteraard bij voorkeur eerst goed te worden nagekeken vooraleer er daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt. Heb je zelf onvoldoende kennis om de nutsvoorzieningen op vlak van veiligheid te controleren? Dan is het altijd een absolute must om daarvoor even een expert in te schakelen. Zo zie je niets over het hoofd en kan je met een gerust hart gaan slapen in je nieuwe huis.

2.) De verzekeringen voor het nieuwe huis

Ga je, je intrek nemen in een nieuw huis? In dat geval dien je altijd rekening te houden met de verzekeringen die zijn vereist. Denk op dit vlak in het bijzonder aan de inboedel- en brandverzekering. In principe zijn dit twee verzekeringen die je reeds moet afsluiten (en betalen) vooraleer je, je intrek neemt in de nieuwe woning. Alleen op deze manier kan je er namelijk honderd procent zeker van zijn dat je perfect bent ingedekt bij mogelijke schade. Let op, dit zijn twee verzekeringen die je ook tijdig even terug onder de loep zal willen nemen. Naarmate er meer inboedel in je huis is terug te vinden en naarmate je meer waardevolle bezittingen hebt verhuisd (bijvoorbeeld vanuit de tijdelijke opslag) zal ook de waarde van de inboedel in de verzekering moeten worden verhoogd. Zie dit niet over het hoofd, want ook op deze manier kan je voor vervelende verrassingen komen te staan op het ogenblik dat er aanspraak moet worden gemaakt op de verzekering.

3.) Wat met de meterstanden?

Veel van de zaken waar je rekening mee dient te houden zijn afhankelijk van het feit of je bijvoorbeeld gaat verhuizen naar een nieuw huurhuis of een nieuwe woning die je hebt aangekocht. Verhuis je naar een nieuwe huurwoning? In dat geval is het altijd de moeite waard om een foto te nemen van de meterstanden. Mocht er op een zeker ogenblik discussie ontstaan, dan beschik je in ieder geval over fotografisch bewijs.

4.) Controleer de sleutels en de sloten van je nieuwe huis

Eveneens één van de eerste zaken die je moet doen op het ogenblik dat je, je nieuwe huis gaat betrekken is de sloten controleren. Het wordt aangeraden om alle sleutels die je in handen hebt even uit te proberen op de verschillende sloten in huis. Alleen op deze manier ben je er niet alleen zeker van dat je alle sleutels voor handen hebt, maar ook dat je, je woning op passende wijze kan beschermen tegen bijvoorbeeld inbrekers. Hoe dan ook, ondanks het feit dat dit best regelmatig eens over het hoofd wordt gezien is het bij verhuizen naar een nieuw huis van groot belang dat zo snel mogelijk alle sloten worden gecontroleerd, al is het maar uit veiligheidsoverwegingen.

5.) Vergeet je domiciliëringsgegevens niet aan te passen!

Op het ogenblik dat je verhuist naar een andere stad is het altijd belangrijk dat je domiciliëringsgegevens zo snel mogelijk worden aangepast. Dit is wettelijk verplicht. Hou er bovendien rekening mee dat je bij verhuis bezoek kan verwachten van de politie. Deze moet komen controleren of jullie daadwerkelijk op het aangegeven adres wonen of niet. Op het tijdig doorgeven van je nieuwe adres staan vrij strenge straffen waardoor is absoluut iets is wat je niet uit het oog mag verliezen. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, stel je, jezelf de vraag wat je nu precies allemaal moet regelen op het ogenblik dat je een nieuw huis gaat betrekken? Dan mag ook dit zeker en vast niet op je lijstje ontbreken, in tegendeel.

6.) Geef de adreswijziging door aan alle vereiste partijen

Het spreekt voor zich dat je niet alleen maar de gemeente op de hoogte moet brengen van je verhuis. Wat bovendien ook te denken van allerhande andere belangrijke instanties die altijd moeten weten wanneer je op welke plaats woont? Een bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld je bank, maar wat bovendien ook te denken van je verzekeraar evenals de huisarts? Veel mensen houden hier geen rekening mee, maar het is van het grootste belang dat je zo snel mogelijk alle belangrijke partijen op de hoogte breng van je verhuis. Alleen op die manier kan je er namelijk voor zorgen dat je niet op een bepaald ogenblik tegen vervelende verrassingen aan zult lopen.

Op voorhand een lijstje maken doet wonderen!

Wil jij er zeker van kunnen zijn dat je niet belangrijks over het hoofd ziet op het ogenblik dat je gaat verhuizen naar je nieuwe woning? In dat geval is het altijd de moeite waard om een lijstje te maken. Een zogenaamde ‘checklist’ samenstellen zorgt er voor dat je zonder zorgen kan verhuizen terwijl je ook na afloop van de verhuis niet met onaangename verrassingen zal worden geconfronteerd. Wacht bovendien ook niet te lang met het opstellen van dit lijstje. Hoe langer je wacht, des te groter de kans is dat je bepaalde zaken over het hoofd ziet.