Meubels verhuizen lijkt op het eerste zicht een eenvoudig karwei, maar dat is het in de praktijk vaak absoluut niet, in tegendeel. Meubels verhuizen is in de praktijk namelijk vaak erg zwaar. Bovendien kan het ook nog eens ingewikkelder zijn dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Dit heeft alles te maken met het feit dat er mogelijks sprake is van lastige looppaden evenals smalle deuropeningen waar je, je langs of doorheen moet zien te wurmen. In ieder geval, ga jij verhuizen en heb je natuurlijk ook één of meerdere meubels die je van je oude woning graag zou willen meenemen naar je nieuwe woonst? In dat geval is het steeds een aanrader om even de inhoud van dit interessante stappenplan meubels verhuizen door te nemen. Op deze manier wordt de kans dat je iets vergeet met betrekking tot je meubels verhuizen aanzienlijk beperkt.

Stap 1: Je meubels zelf verhuizen of niet?

In eerste instantie dien je jezelf natuurlijk de vraag te stellen wat je nu precies gaat doen. Kies je er namelijk voor om je meubels zelf te verhuizen of ga je hiervoor toch een beroep doen op een gespecialiseerde verhuizer? Deze tweede optie is niet alleen veel praktischer, daarnaast kan ze in de praktijk ook zomaar even voordeliger uitvallen dan wanneer je zelf de meubels gaat verhuizen. Hoezo? Een korte verhuizing die je kan uitvoeren met één of twee verhuizers zal gepaard gaan met minder hoge kosten dan wanneer je bijvoorbeeld voor een volledige dag een verhuisbus moet huren. Het mag dan ook meteen duidelijk zijn, het is altijd de moeite waard om er voor te kiezen om eerst goed alle opties te overwegen die worden aangeboden op de markt vooraleer te beslissen of je, je meubels zelf gaat verhuizen of niet.

Stap 2: Het bepalen van de afmetingen van de meubels

Het wordt sterk aangeraden om vrij vroeg tijdens het planproces de meubels op te meten die je wenst te verhuizen. Op basis van deze opmetingen zal je kunnen bepalen hoeveel kubieke meter er precies in beslag zal worden genomen door je meubels. Bovendien wordt het op deze manier ook meteen mogelijk om te bepalen of je meubels bijvoorbeeld wel of niet door de deuropening zullen kunnen. Hou daarnaast ook rekening met een eventuele trap waar je de meubels bijvoorbeeld langs omlaag of omhoog moet brengen. Eveneens de moeite waard om rekening mee te houden is welke meubels je eventueel uit elkaar kan halen en welke niet. In het bijzonder deze laatste kunnen immers nog wel eens voor problemen zorgen.

Stap 3: Het soort transport voor je meubels verhuizen

Een derde punt welke je altijd in overweging zal willen nemen bij meubels verhuizen heeft betrekking tot het transport waar gebruik van wordt gemaakt. Gaat het om slechts enkele meubels die ook nog eens over relatief beperkte afmetingen beschikken? In dat geval is het de moeite waard om te overwegen om een bakfiets te huren. Het type vervoer waar je gebruik van zal maken zal echter niet alleen afhankelijk zijn van het aantal meubels die je moet verhuizen, wat bovendien ook te denken van de afstand die je zal moeten afleggen tussen je oude en je nieuwe woning? Wanneer je binnen dezelfde regio gaat verhuizen is het bijvoorbeeld de moeite waard om een aannemer onder de arm te nemen die een paar keer heen en weer kan rijden. Zo bespaar je meer dan waarschijnlijk aanzienlijk op de kosten die je anders zou moeten betalen voor het zelf huren van een verhuiswagen of verhuisbus.

Transport voor meubels verhuizen Gemiddelde kostprijs
Verhuisbus met capaciteit van 10 kubieke meter Tussen 55 & 80 euro per dag
Verhuisbus met capaciteit van 20 kubieke meter Tussen 110 & 150 euro per dag
Busje huren met één verhuizer Gemiddeld 50 à 60 euro per uur
Huren van een aanhangwagen Gemiddeld 30 euro per dag

Stap 4: Offertes opvragen en een datum vastleggen

De vierde stap in dit stappenplan heeft betrekking tot het opvragen van offertes. Het gaat hierbij niet alleen om offertes op vlak van de huur van een verhuiswagen of een verhuisbusje, ook wanneer je er voor wenst te kiezen om je meubels verhuizen uit te besteden aan een professioneel verhuisbedrijf zal je kunnen vaststellen dat je er goed aan doet om niet zomaar met het eerste, het beste verhuisbedrijf in zee te gaan. Alleen door offertes bij meerdere verhuisbedrijven op te vragen en deze te vergelijken zal je namelijk zeker kunnen zijn van de scherpst mogelijke prijs voor wat je meubels verhuizen betreft.

Stap 5: Voorbereidingen voor meubels verhuizen

Heb je de bovenstaande stappen doorlopen? In dat geval ben je klaar voor het treffen van de laatste voorbereidingen. In principe bestaan de laatste voorbereidingen uit drie verschillende onderdelen die we uiteraard even voor je op een rijtje hebben gezet:

  1. Het demonteren van bepaalde meubels. In eerste instantie is het belangrijk om er rekening mee te houden dat verschillende meubels die deel uitmaken van je interieur waarschijnlijk wel gedemonteerd kunnen worden. Indien het mogelijk is om de meubels op een eenvoudige manier uit elkaar te halen zonder dat je er schade aan toebrengt is dit altijd aan te raden. Op deze manier kan je ze probleemloos transporteren en naar binnen brengen in je nieuwe woning.
  2. Zorg voor opvang voor de kinderen. Wanneer je meubels gaat verhuizen is het vaak de moeite waard om er voor te kiezen om opvang te voorzien voor je huisdieren en kinderen. Het laatste wat je namelijk wil is dat zij zich bezeren tijdens de verhuizing. Regel deze opvang bij voorkeur ook enige tijd op voorhand. Wanneer je te lang wacht is de kans bestaande dat je geen geschikte opvang meer zal vinden met alle gevolgen van dien.
  3. Vergeet niet om de nodige hulp in te schakelen. Ga je meubels verhuizen? Vergeet dan niet om daarvoor de nodige hulp te voorzien. Het verhuizen van grote, zware meubelstukken is iets dat je niet alleen wil doen. Ook wat dit betreft wordt het aangeraden om hier niet te lang mee te wachten zodat je vrienden of familieleden niet reeds andere plannen hebben gemaakt.

Stap 6: De daadwerkelijke verhuizing van je meubels

Finaal is er natuurlijk de dag waarop de daadwerkelijke verhuizing van je meubels plaatsvindt. Heb je de hierboven aangegeven stappen uit dit stappenplan goed opgevolgd? Dan zal je kunnen vaststellen dat er eigenlijk helemaal niets meer fout kan lopen. Zo verhuizing je jouw meubels in de meest ideale omstandigheden en ook nog eens tegen de best mogelijke prijs!