Bij een verhuizing komt er altijd een adreswijziging kijken. Het is essentieel dat hierin geen fouten worden gemaakt, wij zullen alles uitgebreid toelichten zodat alles op rolletjes loopt. Aangezien bij veel instanties het adres bekend is, word er vaak verwacht dat het een hoop werk is. Gelukkig valt dit allemaal reuze mee. Wel is het belangrijk om de adreswijziging binnen 5 dagen door te geven. Mocht het niet lukken om binnen vijf dagen het nieuwe adres bij de gemeente door te geven, dan kan er namelijk een boete volgen. Naast de boete kan het direct gevolgen hebben op eventuele huurtoeslag en studiefinancering. De ellende hiervan is dus makkelijk te voorkomen door dit op tijd online door te geven. Bekijk de website van de betreffende gemeente en vindt alle informatie omtrent de mogelijkheden om het nieuwe adres door te geven.

 

Aandachtspunt! Voor het doorgeven van het adres, moet er worden ingelogd met DigiD. Doordat dit niet door iedereen even vaak word gebruikt, kan het nogal eens zijn dat het wachtwoord is vergeten of dat men het überhaupt nog moet aanvragen. Vraag dit tijdig aan om zo ook binnen de vijf dagen de adreswijziging te kunnen doorgeven.

 

Voor wie is de wijziging belangrijk?

De wijziging is voor veel instanties bekend, denk hierbij aan de bedrijven die nog regelmatig post versturen. Om te zorgen dat de post op het juiste adres binnenkomt moeten zij beschikken over het nieuwe adres. Zo zal het missen van reclame een stuk minder erg zijn dan serieuze brieven. Denk hierbij aan meldingen van de overheid, zoals de belastingdienst.

Naast de post van bedrijven, zijn er ook een hoop familie en vrienden die op de hoogte gebracht moeten worden. Tegenwoordig kan dit natuurlijk heel eenvoudig op social media of WhatsApp worden doorgegeven. Ook is het nog mogelijk om een traditionele verhuiskaart te versturen.

Samengevat

Onderstaande punten geven de feiten weer, hiermee is het belangrijk dat de verhuizing aan de gemeente wordt doorgegeven. Grotendeels van de instanties neemt deze wijziging over.

  • Verhuizing kan 4 weken voorafgaand aan de verhuisdatum worden doorgegeven
  • Uiterlijk 5 dagen na de verhuizing
  • Geef de verhuizing door aan de gemeente van het nieuwe adres
  • Veelal kan het middels DigiD heel makkelijk online worden door gegeven
  • Ook kan het schriftelijk of aan het stadsloket
  • Bekijk de website van de gemeente voor de mogelijkheden

Adreswijziging doorgeven

 Familieleden
 Vrienden en kennissen
 Buren
 Werkgever en collega’s
 (Zaken)relaties
 Gemeenten
 Huisarts
 Specialist
 Tandarts
 Ziektekostenverzekering
 Kruisvereniging
 Kerk
 Notaris
 Bank
 Verzekeringsmaatschappijen
 Assurantietussenpersonen
 Garage / autodealer
 Verenigingen
 Vakbond
 School en opleidingen
 Postorderbedrijven
 Dagbladen
 Weekbladen
 Tijdschriften
 Boekenclub
 Omroepblad
 Belastingdienst
 Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting.
 Spaarprogramma’s (zoals Airmiles)
 Fitness club
 DUO (als je student bent)
 Kamer van Koophandel (kleine onderneming die in de KvK staat ingeschreven op je oude adres )
 ‘Oude’ energiecontract opzeggen (nieuwe aanvragen of eerst energie vergelijken)
 Gasbedrijf
 Ideaal moment om internet, bellen en tv te vergelijken
 Waterbedrijf

Lees ook: checklist verhuizen.