Wanneer je er voor kiest om een nieuw huis te kopen doe je dit waarschijnlijk omdat je denkt op deze manier niet teveel meer aan de woning in kwestie te moeten uitvoeren vooraleer je er in kan wonen. Dat is echter lang niet altijd het geval. Veel hangt namelijk af van het feit of je nieuwe woning wel volledig is afgewerkt of niet. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de smaak van de mensen die het hebben laten bouwen ook niet voor de volle honderd procent ook jouw smaak dient te zijn. Het komt dan ook niet zelden voor dat mensen die een nieuw huis hebben aangekocht er toch voor kiezen om deze nog op bepaalde vlakken te laten verbouwen. Hoe dat precies in z’n werk gaat en waar je allemaal rekening mee zal willen houden wordt meteen duidelijk middels de informatie op deze pagina!

Het opstellen van een budget voor de verbouwing

Vooraleer een nieuw huis te verbouwen is het altijd belangrijk om jezelf de vraag te stellen welk budget je voor de geplande verbouwingen kan voorzien. Het spreekt voor zich dat dit voor iedereen anders is. Het is bijzonder belangrijk om hier even bij stil te blijven staan. Het is namelijk zo dat een verbouwing in de praktijk gepaard kan gaan met een kostprijs welke ergens is gelegen tussen de 2.000 en zomaar even 50.000 euro. Bovendien is het ook nog eens zo dat een aannemer de kostprijs voor de verbouwingen op verschillende manieren kan berekenen, namelijk:

  1. Op basis van een vastgestelde prijs;
  2. Op basis van een vermoedelijke prijs (of richtprijs);
  3. Op basis van een gemiddeld tussen 30 & 45 euro per uur;

Net omdat het verbouwen van een woning steeds gepaard gaat met niet onaanzienlijke kosten spreekt het voor zich dat een groot aantal mensen er de voorkeur aan geeft om de geplande verbouwingen iet in één keer uit te voeren, maar deze wel te verdelen over een langere periode. Ook dat kan dus een optie zijn wanneer je bijvoorbeeld het bedrag dat je wenst te lenen voor het verbouwen van je woning graag tot een minimum wil beperken. In dit geval worden eerst de noodzakelijke verbouwingen uitgevoerd om de woning leefbaar te maken. De overige verbouwingen worden dan uitgesteld tot een latere datum.

Bijzondere aandacht voor de sanitaire ruimtes

Op het ogenblik dat er bepaalde verbouwingen aan een nieuw huis moeten worden uitgevoerd is het dus in eerste instantie van belang om voor jezelf uit te maken welke ruimtes eerst onder handen moeten worden genomen. Wat dit betreft wordt er vaak terecht in eerste instantie gekeken naar de sanitaire ruimtes. Je zal namelijk absoluut een bezoek willen kunnen brengen aan het toilet in je woning en wat bovendien ook te denken van het nemen van een douche? Op het ogenblik dat er nog geen afgewerkt toilet en een afgewerkte badkamer in je woning is voorzien is het belangrijk om hier een bepaalde raming voor de kosten van te maken. Is dit voor jou erg moeilijk? Dan kan de onderstaande prijstabel zorgen voor meer duidelijkheid.

 

Verbouwen van sanitaire ruimtes Gemiddelde kostprijs
Het toilet Tussen 1.900 & 2.600 euro
De badkamer Tussen 5.000 & 9.750 euro

 

In het bijzonder voor het verbouwen van de badkamer geldt dat je er rekening mee moet houden dat er sprake kan zijn van een zeer aanzienlijk prijsverschil. Dit heeft alles te maken met het feit dat je een badkamer natuurlijk zo luxueus kan inrichten als je zelf wil. Kies je bijvoorbeeld voor een standaard douchecabine of kies je voor een inloopdouche met massagesproeiers? En heb je voldoende aan een douche of wil je ook graag kunnen genieten van een deugddoend bad in huis? Het zijn stuk voor stuk zaken die meespelen in de kostprijs voor het verbouwen van de sanitaire ruimtes bij je nieuwe woning.

Wat met de keuken van je nieuwe huis?

Zijn de sanitaire ruimtes inmiddels in orde gemaakt? In dat geval is het tijd geworden om te kijken naar de keuken. De keuken is niet alleen belangrijk omdat je er natuurlijk dagelijks de lekkerste maaltijden in wil kunnen bereiden, daarnaast spreekt het voor zich dat je dit ook graag zal willen doen in zo hygiënisch mogelijke omstandigheden. Omwille van  deze reden is het belangrijk om zo snel mogelijk de keuken in je nieuwe huis af te werken. Echter dient er ook in dit geval rekening te worden gehouden met een aanzienlijk prijskaartje. Deze kostprijs is afhankelijk van het feit of je voldoende neemt met een basis keuken of je eerder een luxueus exemplaar wenst te realiseren. Het onderlinge prijsverschil tussen de verschillende soorten keukens wordt duidelijk gemaakt middels de onderstaande prijstabel.

 

Type keuken Gemiddelde kostprijs
Standaard keuken Tussen 5.250 & 9.000 euro
Gemiddelde keuken Tussen 8.500 & 15.000 euro
Luxe keuken Tussen 12.500 & 17.500 euro

 

Hou er bij het inrichten van je keuken rekening mee dat je de verschillende toestellen en onderdelen die er in terug te vinden zijn waarschijnlijk bijna dagelijks zal gaan gebruiken. Dit zorgt er voor dat je hier eigenlijk bij voorkeur absoluut niet op zal willen besparen, in tegendeel. Zo snel mogelijk de keuken in je nieuwe huis afwerken zorgt er in ieder geval voor dat de hygiëne in je woning snel een aantrekkelijke boost zal krijgen. In een ruimte zoals de keuken is deze namelijk (ook tijdens verbouwingen) altijd van het grootste belang.

Je nieuwe huis verbouwen? Offertes vergelijken loont altijd!

Wanneer je net hebt geïnvesteerd in een nieuwe woning spreekt het voor zich dat je ook niet nog eens hoge kosten voor de laatste, vereiste verbouwingen zal willen moeten betalen. Dat hoeft ook niet. Je doet er wat dit betreft dan ook altijd goed aan om offertes voor de verbouwingen aan te vragen bij verschillende bedrijven of vakmannen. Door deze offertes vervolgens met elkaar te vergelijken zal je namelijk altijd kunnen vaststellen dat er een aantrekkelijk geldbedrag kan worden uitgespaard. Op deze manier wordt jouw nieuwe huis verbouwen financieel heel wat interessanter zonder dat er aan kwaliteit moet worden ingeboet.