In bepaalde situaties is het een vereiste dat een woning met inboedel volledig wordt ontruimd. Dit is onder meer het geval wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een overlijden en het huis in kwestie moet worden verkocht of zal worden verhuurd aan een andere persoon. Het ontruimen van een woning kan zowel op fysiek als op emotioneel vlak een grote impact hebben. Omwille van deze reden wordt er door steeds meer mensen voor gekozen om dit karwei uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Heb jij ook nood aan een volledige woningontruiming, maar wil je dit liever niet zelf doen? Dan is het steeds interessant om rekening te houden met de kosten die er mogelijks aan je aangerekend kunnen worden zoals op deze pagina aangegeven.

Waarom woningontruiming uitbesteden?

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven zijn er meerdere goede redenen aan te geven waarom het de moeite waard kan zijn om er voor te kiezen om de woningontruiming niet zelf te doen, maar dit wel uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet hebben we nog even deze redenen in een overzicht geplaatst:

  1. Je hoeft geen rekening te houden met de fysieke belasting van een woningontruiming;
  2. Het is mentaal allemaal een stuk minder zwaar (bij bijvoorbeeld een overlijden);
  3. Alle inboedel kan meteen worden afgevoerd of te koop worden aangeboden;
  4. Je kan er zeker van zijn dat de vooropgestelde deadline zal worden behaald;

Bovenstaande vier punten zijn stuk voor stuk goede redenen om er voor te kiezen om je woningontruiming uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Is er ook een nadeel aan verbonden? Uiteraard. In vergelijking met het zelf doen van je woningontruiming is het namelijk zo dat dit uitbesteden wel gepaard gaat met wat hogere kosten.

Wanneer is kiezen voor woningontruiming interessant?

Het kan in verschillende situaties interessant zijn om er voor te kiezen om gebruik te maken van de diensten van een bedrijf die woningontruiming aanbiedt. Dit is echter in het bijzonder het geval wanneer er sprake is van een overlijden. In dat geval is het namelijk zo dat een groot deel van de inboedel niet meer hoeft te worden verhuisd, maar gewoon kan worden verkocht. Daarnaast is het ook nog eens zo dat er wellicht heel wat spullen deel uitmaken van de inboedel die gewoon weggegooid kunnen worden. Omwille van deze reden is het altijd interessant om te kiezen voor woningontruiming. Is er sprake van een verhuis van de inwoner(s) naar een andere locatie? In dat geval dient er uiteraard geen gebruik te worden gemaakt van een woningontruiming, maar is er sprake van een gewone verhuis.

Hoeveel bedragen de kosten voor woningontruiming?

De kosten die in rekening worden gebracht voor woningontruiming worden steeds bepaald aan de hand van verschillende factoren. In eerste instantie is er uiteraard het type woning. Gaat het bijvoorbeeld om een eengezinswoning of is er sprake van een woning met meer dan 3 slaapkamers? Daarnaast wordt er ook gekeken naar bijvoorbeeld de afvalstortkosten evenals de voorrijkosten die in rekening worden gebracht. In ieder geval, wil je graag een indruk krijgen van de gemiddelde kosten die gepaard gaan met het uitbesteden van je woningontruiming? Hou dan zeker rekening met de inhoud van de onderstaande prijstabel.

Soort woningontruiming Gemiddelde kostprijs
Woning met één à twee kamers Tussen 175 & 550 euro
Eengezinswoning Tussen 575 & 1.550 euro
Woning met meer dan drie slaapkamers Tussen 800 & 1.875 euro
Afvalstortkosten Tussen 125 & 750 euro
Voorrijkosten Tussen 0,50 & 1 euro per kilometer

Hoe besparen op de kosten voor woningontruiming?

De kosten die in rekening worden gebracht voor woningontruiming kunnen afhankelijk van de situatie behoorlijk hoog oplopen. Gelukkig bestaan er ook verschillende manieren om deze kosten enigszins te drukken. Op welke manieren het precies mogelijk is om te besparen op de kosten met betrekking tot woningontruiming wordt meteen duidelijk gemaakt door middel van het hieronder terug te vinden overzicht.

  • Zoek een bedrijf uit de buurt van de woning

De voorrijkosten die in rekening worden gebracht met betrekking tot woningontruiming worden uiteraard vooral gebaseerd aan de hand van de plaats waar het bedrijf in kwestie is gevestigd. Hoe verder deze van de woning die moet worden ontruimd vandaan is gelegen, des te hoger de voorrijkosten uiteindelijk zullen uitvallen. Je moet er rekening mee houden dat de gemiddelde voorrijkosten zijn gelegen tussen de 0,50 & 1 euro per kilometer. Kiezen voor een bedrijf die woningontruiming doet uit de buurt is wat dat betreft dan ook altijd mooi meegenomen.

  • Tracht zoveel mogelijk zelf te verwijderen uit de woning

Woningontruiming uitbesteden is natuurlijk één ding, maar de kostprijs drukken is nog iets helemaal anders. Omdat je natuurlijk niet teveel wil betalen voor woningontruiming spreekt het voor zich dat je de tijdsduur die deze ontruiming in beslag neemt zoveel als mogelijk is zal willen beperken. Dat is mogelijk door reeds zoveel mogelijk (kleine) spullen die je eenvoudig zelf kan verwijderen weg te nemen. Op deze manier wordt de tijd die de woningontruiming in beslag zal nemen zoveel mogelijk beperkt wat uiteraard ook een zekere invloed zal hebben op de uiteindelijke factuur die wordt ontvangen.