Op het ogenblik dat je er voor kiest om een verhuisbedrijf in te schakelen voor het uitvoeren van je verhuizing zal er je veelal gevraagd worden om een aanbetaling te doen. Dat is op zich compleet normaal, maar wat gebeurt er op het ogenblik dat het verhuisbedrijf dat je onder de arm hebt genomen failliet gaat? Wanneer je er voor hebt gekozen om een beroep te doen op een erkende verhuizer hoeft dit in principe geen probleem te zijn. In dit geval kan je namelijk rekenen op de aanwezigheid van een garantiecertificaat die je als klant voorziet van bepaalde garanties. Wat dit garantiecertificaat nu precies is en welke zekerheden ze je als klant te bieden heeft vertellen we je graag op deze pagina!

Welk verhuisbedrijf geeft een garantiecertificaat uit?

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat niet zomaar elk verhuisbedrijf je zal voorzien van een garantiecertificaat. Om aanspraak te kunnen maken op de zekerheden van een dergelijk certificaat is het dan ook steeds een vereiste om er voor te kiezen om een beroep te doen op een verhuisbedrijf welke is aangesloten bij een vakvereniging. Op deze manier doe je een beroep op een erkende verhuizer welke je tijdens je verhuizing van A tot Z de meest optimale kwaliteit en zekerheid weet aan te bieden. In ieder geval, vooraleer een bepaalde verhuizer onder de arm te nemen is het altijd de moeite waard om na te gaan of deze al dan niet een garantiecertificaat aanbiedt. Zo weet je precies op welke zekerheden je kan rekenen en voorkom je dat je bij bijvoorbeeld een faillissement of schade alsnog wordt geconfronteerd met tal van vervelende verrassingen.

Wat is de inhoud van het garantiecertificaat?

Bovenstaande maakt reeds duidelijk dat je als klant van een erkend verhuisbedrijf steeds kan rekenen op de aanwezigheid en de zekerheid van een garantiecertificaat. Waarom is dat nu echter precies zo belangrijk? Een verhuisbedrijf welke houder is van een garantiecertificaat weet zich altijd te onderscheiden op vlak van andere verhuisbedrijven door de concrete garanties die ze aanbiedt. Dit niet alleen bij eventuele schade, maar ook wanneer het verhuisbedrijf waar je een aanbetaling naar hebt gestuurd bijvoorbeeld in tussentijd failliet gaat. In ieder geval, de zaken die doorgaans altijd in een garantiecertificaat worden opgenomen hebben we even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet!

1.) De verhuisverzekering

Er wordt door erkende verhuizers steeds een soort van uitgebreide verhuisverzekering aangeboden aan haar klanten. Voor ongeveer 50 euro extra is het mogelijk om je spullen tijdens de verhuizing te verzekeren tot een bedrag van 100.000 euro. Dit wordt in principe aangeboden over alle schade waar je eventueel tijdens het verhuizen mee kan worden geconfronteerd. Dit zorgt er in de praktijk voor dat je niet hoeft te bewijzen dat de schade daadwerkelijk door het verhuisbedrijf in kwestie is aangericht. Een ander niet onbelangrijk punt dat is terug te vinden in de verzekeringspolis stelt dat je steeds de nieuwwaarde terugbetaald zal krijgen van je spullen. Het mag dan ook duidelijk zijn dat de speciale verhuisverzekering absoluut een sterke troef is waar erkende verhuizers met garantiecertificaat over beschikken.

2.) De aanbetalingsgarantie

Een tweede niet onbelangrijk voordeel waar je op kan rekenen op het ogenblik dat je er voor kiest om een beroep te doen op een erkende verhuizer is dat de aanbetaling die je zal uitvoeren is gegarandeerd. Dat er een aanbetaling dient te gebeuren vooraleer de verhuizing plaats kan vinden is niet meer dan normaal. Het spreekt namelijk voor zich dat het verhuisbedrijf ook graag een bepaalde garantie zal willen dat je daadwerkelijk de verhuizing bij hun zal laten uitvoeren. Echter is het altijd mogelijk dat het bedrijf waar je een beroep op hebt gedaan in tussentijd de boeken neer dient te leggen of er andere problemen de kop opsteken waardoor zij je verhuizing niet meer kunnen uitvoeren. In dat geval zou je in principe de aanbetaling kwijt zijn waarna je ook nog eens een ander verhuisbedrijf moet gaan zoeken. Dat is niet het geval indien je er voor kiest om een erkende verhuizer onder de arm te nemen. In dit geval krijg je namelijk een niet verhuisbedrijf toegewezen waardoor je verhuizing alsnog zoals oorspronkelijk gepland kan plaatsvinden. Daarnaast dient er ook geen nieuwe aanbetaling te worden gedaan waardoor je niet te maken zal krijgen met financiƫle verliezen.

3.) De verhuisgarantie

Een derde en laatste garantie die wordt toegekend middels het garantiecertificaat heeft betrekking tot de verhuisgarantie. Deze is in principe gelinkt aan de aanbetalingsgarantie. Ze biedt mensen die gaan verhuizen dan ook de zekerheid dat hun verhuizing ten allen tijde zoals gepland plaats zal kunnen vinden, ook wanneer het verhuisbedrijf dat ze onder de arm hebben genomen bijvoorbeeld niet in staat blijkt te zijn om de verhuizing uit te voeren.

Een verhuizer met garantiecertificaat herkennen

Het is mogelijk om een erkende verhuizer op verschillende manieren te herkennen. In eerste instantie mogen ze zichzelf bijvoorbeeld uitsluitend ‘erkend’ noemen wanneer ze zijn aangesloten bij de vakvereniging. Op het ogenblik dat ze door de vakvereniging worden verwijderd mogen ze zich niet langer als erkend bestempelen. De naam van een verhuizer alleen al is dan ook vaak reeds voldoende om aan te geven of het gaat om een erkende partij of niet. Daarnaast wordt er door verhuisbedrijven op de homepagina van hun website ook steeds aangegeven over welke certificeringen ze mogelijks beschikken. Heb je te maken met een erkende verhuizer die dus de garanties van het garantiecertificaat aanbiedt? In dat geval zal op de homepagina steeds het logo van de vakvereniging voor Erkende Verhuizers zijn terug te vinden. Het mag na het lezen van de informatie op deze pagina in ieder geval duidelijk zijn, kunnen rekenen op de garanties die worden aangeboden door middel van het garantiecertificaat is voor iedereen die gaat verhuizen meer dan interessant te noemen!