Een verhuizing is niet alleen voor volwassenen, maar ook  voor kinderen een behoorlijk stressvolle gebeurtenis. Omwille van deze reden wordt er door ouders vaak voor gekozen om hun kinderen bijvoorbeeld tijdelijk op te laten vangen door familie of vrienden. Dit geldt in het bijzonder voor de dag van verhuizing zelf. Kinderen voorbereiden verhuizing is iets waar je beter voldoende vroeg mee kan beginnen. Maak je kinderen duidelijk wat er aan de hand is en laat ze gerust meehelpen met de voorbereidingen. Op de dag van de verhuizing zelf is het veelal interessanter om opvang te voorzien. Op deze manier ben je er zeker van dat je kind veilig is en bovendien blijft deze gespaard van heel wat verhuisstress. Wil jij ook precies te weten komen hoe je, je kinderen kan voorbereiden op een verhuizing? In dat geval is het absoluut de moeite waard om even de interessante tips op deze pagina door te nemen.

1.) Kies een goed moment om je kinderen in te lichten

Het eerste wat je altijd zal willen doen is een geschikt moment uitkiezen om je kinderen te vertellen over de aankomende verhuizing. Wanneer je dit precies doet is altijd afhankelijk van de situatie. In het geval van kleine kinderen hoef je dit absoluut geen manden op voorhand te doen. Zij begrijpen waarschijnlijk immers nog niet helemaal wat er aan de hand is tot de verhuizing pas echt nadert of aan de gang is. In het geval van peuters is het eigenlijk voldoende om ongeveer één maand op voorhand te beginnen met voorbereiden. Bij oudere kinderen geldt dat je graag wat eerder zal beginnen met vertellen. Zij kunnen op deze manier al een beetje wennen aan het idee van in een andere omgeving te moeten vertoeven, naar school gaan, etc.

2.) Tracht ten allen tijde positief te blijven

Verhuizen gaat gepaard met een aanzienlijke dosis stress. Dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de kinderen die deel uitmaken van je gezin. Ondanks het feit dat het in bepaalde situaties niet zo voor de hand liggend zal zijn om positief te blijven is het toch van belang om dit zoveel mogelijk te doen. Wanneer jouw gevoel over de verhuizing negatief wordt zal dat bij je kind(eren) ook het geval worden en dat zal je absoluut willen vermijden.

3.) Leer je kind(eren) op een speelse wijze omgaan met verhuizen

Het is altijd aan te raden om je kind op een speelse manier kennis te laten maken met het fenomeen ‘verhuizen’. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Zo is het mogelijk om een boekje te lezen over verhuizen, maar kan je ook verhuisfilmpjes bekijken samen met je kindje. Dit is niet alleen leuk, daarnaast worden er ook verschillende zintuigen gestimuleerd waardoor je kind de verhuizing beter zal kunnen plaatsen op het ogenblik dat ze er is. Dit is wellicht de meest optimale manier om jouw kind voor te bereiden op een toch wel zeer belangrijke dag die er staat aan te komen.

4.) Breng alvast eens een bezoek aan de woning

Het is altijd de moeite waard om je kind op voorhand eens mee te nemen naar het nieuwe huis en dus ook naar de nieuwe omgeving waarin deze is gelegen. Benadruk vooral de positieve kanten van beide zaken. Neem je kind bijvoorbeeld mee naar een leuke speeltuin welke in de buurt van je nieuwe huis is gelegen. Benadruk bovendien misschien ook dat de tuin van het nieuwe huis groter is dan deze van de oude woning en ga zo maar door. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je kind er als het ware naar uit gaat kijken om te verhuizen. Wat ook leuk kan zijn is alvast even een winkel (zoals de bakker of de slager) in de buurt van je nieuwe huis bezoeken. Zo maakt je kind meteen ook kennis met deze mensen!

5.) Laat je kind zelf zijn of haar spullen inpakken

Veel ouders willen voor de aankomende verhuizing ook de inboedel van hun kind inpakken. Is je kind al wat ouder? Laat hem of haar dit dan gerust zelf doen. Door je kind te laten helpen met inpakken gaat hij of zij deel uitmaken van de verhuizing. Bovendien is het op deze manier mogelijk om je kind beter voor te bereiden op de grote dag zelf en zal hij of zij beter begrijpen wat er precies te gebeuren staat. Wist je bovendien dat er speciale verhuisdozen voor kinderen op de markt zijn terug te vinden? Laat je kinderen hier gerust een tekening op maken. Dit is niet alleen leuk, daarnaast maakt ze ook vaak min of meer duidelijk wat er nu precies in de doos in kwestie is terug te vinden.

6.) Blik alvast vooruit naar de nieuwe kamer van je kind

Krijg je kind een mooiere, grotere kamer in de nieuwe woning? Dan is het altijd de moeite waard om hier op voorhand al even naar te verwijzen en samen met je kind over te fantaseren. Benadruk aan je kind ook dat hij of zij bijvoorbeeld mee kan beslissen over de kleur van de muren en de indeling van de kamer. Ga je verhuizen met een peuter? In dat geval wordt het aangeraden om de kamer dezelfde stijl te geven als in de oude woning het geval was. Bovendien wordt ook het hergebruiken van vertrouwde meubels, kleuren en spulletjes sterk aangeraden. Dit zal je peuter een vertrouwd gevoel geven.

7.) Voorzie een goede opvang op de dag van verhuizing

Het wordt ten stelligste aangeraden om voor de dag van verhuizing opvang te voorzien voor je kind. Ook wanneer je, je kind goed hebt weten voor te bereiden op de verhuizing is het vaak alles behalve veilig om hem of haar in de buurt te hebben op de verhuisdag. Het spreekt bovendien voor zich dat je op dit vlak ook geen risico’s zal willen nemen, in tegendeel. Vraag omwille van deze reden (het liefst ruim op voorhand) aan vrienden of familieleden of je kind gedurende de verhuizing bij hen kan verblijven. Op deze manier wordt de verhuisdag niet alleen voor je kind, maar ook voor jezelf als ouders een flink stuk minder stressvol!