Ben je van plan om naar het buitenland te verhuizen? Dat is natuurlijk erg spannend! Voor veel mensen is het echter ook een beetje een sprong in het diepe terwijl jij dit waarschijnlijk liever zal vermijden. Op het ogenblik dat je zoiets belangrijks doet als verhuizen naar het buitenland zal je namelijk bij voorkeur niets aan het toeval willen overlaten. Op het internet zijn er tegenwoordig een groot aantal verschillende tips terug te vinden die je kunnen helpen bij je voorbereidingen op een verhuizing naar het buitenland. Er zijn zelfs complete lijsten terug te vinden die zomaar even meer dan 70 verschillende tips bevatten. Kwaliteit gaat echter boven kwantiteit, want deze tips zijn lang niet allemaal even interessant. Vaak zijn ze bovendien ook nog eens gericht op een specifieke groep mensen die naar het buitenland verhuizen zoals expats. De zaken waar zij rekening (of beter gezegd ‘geen’ rekening) mee dienen te houden zijn echter compleet anders dan bij andere mensen die naar het buitenland gaan verhuizen. Hoe dan ook, ga jij ook naar het buitenland verhuizen en kan je nog wel enkele interessante tips gebruiken? Dan ben je op deze pagina wel nog steeds aan het juiste adres!

Tips verhuizing naar het buitenland voorbereiden

De eerste tips die we je graag op deze pagina willen geven hebben te maken met het voorbereiden van je verhuizing naar het buitenland. Een goede voorbereiding is dan ook reeds het halve werk en zorgt er voor dat je veel minder snel voor vervelende verrassingen zal komen te staan. De eerste tips die we je graag willen geven zijn dan ook de volgende:

 

 1. Verhuizen naar het buitenland is een grote stap, wees dan ook echt zeker;
 2. Breng tijdig je vrienden en zeker je familie op de hoogte van je plannen;
 3. Controleer welke verschillende documenten je moet regelen voor je verhuizing;
 4. Maak een lijstje van alle administratieve zaken die je nog in Nederland moet regelen;
 5. Koop een boekje of software om de basis vanĀ  de taal te leren die je moet gebruiken;
 6. Ga na waar je precies wil verblijven en welk budget je daarvoor beschikbaar hebt;
 7. Dien je bepaald vervoer te regelen voor in het buitenland of niet?
 8. Ken je mensen ter plaatse? Dan zijn zij de beste personen om je voor te bereiden!
 9. Begin tijdig met het aanleggen van een to-do list voor je verhuizing;
 10. Ga na welke verzekeringen je mogelijks moet regelen of aanpassen voor je verhuizing;

Praktische tips voor plannen van een internationale verhuizing

De bovenstaande tips welke dienst doen als voorbereiding voor je verhuizing naar het buitenland zijn natuurlijk nog maar het begin. Naast bovenstaande zijn er dan ook nog heel wat andere praktische tips die je mee in overweging dient te nemen. Zolang je gaat verhuizen binnen hetzelfde land brengt dit immers heel wat minder praktische vereisten met zich mee in vergelijking met een verhuizing naar het buitenland, zelfs wanneer je binnen de Europese Unie blijft. Ook de volgende tips zijn dus zeker en vast bijzonder belangrijk te noemen:

 

 1. De taal leren van het land waar je naar gaat verhuizen is niet alleen belangrijk omdat je, je zekerder zal voelen, daarnaast zorgt het er natuurlijk ook voor dat je perfect in staat bent om je uit te drukken in urgente situaties.

 

 1. Ga tijdig langs bij de dokter om na te gaan of je eventueel geen speciale inentingen nodig hebt voor je verblijf in het buitenland. Ga je gewoon verhuizen naar een ander land binnen Europa? Dan kan het veelal ook voldoende zijn om even gewoon de website van Buitenlandse Zaken te bekijken. Echter wordt een doktersbezoek toch aangeraden.

 

 1. Bepaal op welk internationaal verhuisbedrijf je een beroep gaat doen voor het versturen van je inboedel naar je nieuwe woonplaats. Veel mensen wachten hier veel te lang mee waardoor ze genoodzaakt zijn om een beroep te doen op een verhuisbedrijf dat niet de gewenste kwaliteit en betrouwbaarheid weet te bieden. Zorg er voor dat jij niet de volgende persoon bent in het rijtje en begin tijdig met vergelijken!

Tips met betrekking tot het inpakken van je spullen

Het spreekt voor zich dat je bij een verhuizing naar het buitenland absoluut niet zoveel spullen mee kan nemen als wanneer je gewoon gaat verhuizen naar een andere locatie in Nederland zelf. Omwille van deze reden is het belangrijk om goed na te denken over de spullen die je precies wenst mee te nemen op reis en vooral ook over de spullen die je gewoon zonder zorgen thuis kan laten. Ook op dit vlak hebben we enkele interessante tips verzameld:

 

 1. Ga kritisch door je spullen heen en laat alles wat je niet echt nodig hebt thuis;
 2. Zorg voor een complete vakantietas met onmisbare spullen;
 3. Het labelen van je verhuisdozen zorgt er voor dat je snel bepaalde spullen terugvindt;
 4. Controleer de waarde van de spullen die je wenst mee te verhuizen;
 5. Kies er voor om bepaalde spullen die je niet meer nodig hebt te verkopen;
 6. Overweeg om eventueel een tijdelijke opslag te huren in Nederland;

 

Veel mensen die verhuizen naar het buitenland kiezen er voor om nagenoeg hun volledige inboedel vanuit Nederland mee te nemen. Dat is echter lang niet altijd even verstandig. Vaak is het namelijk zo dat het transporteren van bepaalde inboedel duurder uitvalt dan wanneer je een deel van je spullen zou kopen in het land van bestemming. Probeer omwille van deze reden dan ook altijd logisch te redeneren en zo te bepalen welke spullen nu echt interessant zijn om mee te nemen naar het buitenland en welke niet.

 

Zijn er tot slot spullen waar je emotioneel aan gehecht bent, maar die je eigenlijk niet mee kan nemen naar het buitenland? In dat geval kan het je een goed gevoel geven wanneer je deze bijvoorbeeld in bewaring geeft bij vrienden of familieleden. Wil je ook dit liever niet doen? Dan is er nog steeds de mogelijkheid om een tijdelijke opslagruimte te huren. Op deze manier heb je altijd een plaats om bepaalde spullen op te bergen tot je terug in Nederland bent! Ondanks het feit dat er niet echt 70 verschillende tips in deze pagina zijn opgenomen zijn we er wel van overtuigd dat alle gegeven tips structureel bijdragen aan het voorbereiden van jouw verhuis naar het buitenland!