Het mag absoluut niet worden onderschat hoeveel werk er gepaard gaat met het verhuizen naar een nieuwe woning. Heel wat mensen lopen echter vooral tegen aanzienlijke problemen aan omdat ze gewoon veel te lang wachten met het plannen van hun verhuis. Uiteraard zijn er een aantal zaken die je pas op de dag van verhuis zelf kan doen, maar er kunnen ook heel wat voorbereidingen geruime tijd op voorhand worden getroffen. Ben jij benieuwd wat je bijvoorbeeld 1 maand voorafgaand aan je verhuis reeds kan doen? In dat geval is het de moeite waard om even de informatie door te nemen welke op deze pagina is opgenomen.

Zelf verhuizen of een verhuisbedrijf inschakelen?

De eerste vraag die je, je moet stellen voorafgaand aan de daadwerkelijke verhuisdatum heeft betrekking tot het feit of je er voor gaat kiezen om zelf je verhuis te doen naar een andere woning of je dit gaat uitbesteden aan een professioneel verhuisbedrijf. Dit maakt niet alleen op financieel, maar ook op praktisch vlak een enorm verschil. We zetten de pro’s en contra’s op dit vlak in ieder geval graag even voor jou op een rijtje.

Optie 1: Je verhuis zelf doen

De eerste mogelijkheid die je hebt is uiteraard zelf verhuizen zonder dat je daarvoor een gespecialiseerd verhuisbedrijf moet inschakelen. Dit is logischerwijs de goedkoopste optie, maar het is ook meteen degene waar je zelf de meeste tijd voor dient te voorzien. Bovendien is het ook nog eens zo dat je er fysiek op ingesteld dient te zijn. Ga je de verhuis zelf doen, bijvoorbeeld samen met vrienden of familieleden? Hou er dan wel rekening mee dat je geschikt vervoer zal moeten voorzien. Het is mogelijk om individueel een verhuiswagen te huren waar reeds verschillende spullen in zijn terug te vinden zoals dekens, steekwagens, gereedschap evenals spanbanden. Je kan er rekening mee houden dat het huren van een dergelijke verhuiswagen ongeveer tussen de 100 en 125 euro per dag kost.

Optie 2: De verhuis uitbesteden

De tweede mogelijkheid heeft betrekking tot het uitbesteden van je verhuis. Deze optie is vooral interessant voor mensen die bijvoorbeeld niet veel tijd beschikbaar hebben om te verhuizen evenals voor zij die gewoon de stress niet willen dragen die een verhuis toch wel met zich meebrengt. Uiteraard moet je er rekening mee houden dat er aan deze optie heel wat meer kosten verbonden zijn. Anderzijds kan je wel genieten van de deskundigheid van een professioneel verhuisbedrijf. Bovendien is het ook nog eens zo dat er heel wat verhuisbedrijven bestaan die een vaste klusjesman in dienst hebben. Tel daar ook nog eens bij op dat je tijdens de verhuis bent verzekerd tegen bijvoorbeeld schade aan je inboedel en het is het overwegen waard om de verhuis uit te besteden. Let wel, in dit geval dien je rekening te houden met een kostprijs die zomaar tussen de 400 & 2.000 euro gelegen kan zijn.

Regel eventueel een aantal dagen vrij

Ga je tijdens de week verhuizen of heb je de verhuis gepland in een weekend? De meeste mensen kiezen er voor om een verhuis in het weekend te plannen, maar dat is lang niet altijd de beste keuze, in tegendeel. In het weekend worden er namelijk hogere kosten aangerekend voor bijvoorbeeld het huren van een verhuiswagen of het inzetten van professionele verhuizers. Voor zaterdagen geldt normaal een toeslag van 25 procent terwijl er voor zondagen zelfs een toeslag van toepassing kan zijn van 75 procent. Wil je de verhuis in de week plaats laten vinden? Dan zal je natuurlijk wel een aantal dagen vrij moeten vragen aan je baas. Wacht hier niet te lang mee om niet voor vervelende verrassingen te komen te staan.

Controleer alle voorzieningen en contracten

Het moment waarop je gaat verhuizen is perfect om je contracten en voorzieningen na te lopen. Ga je bijvoorbeeld in je nieuwe woning gebruikmaken van dezelfde leverancier voor elektriciteit en gas of ga je een beroep doen op een andere partij? Bovendien loont het de moeite om even te kijken welke contracten (bijvoorbeeld voor tijdschriften) je mogelijks hebt lopen en deze (eventueel) op te zeggen. Wacht ook hier niet te lang mee, want het duurt vaak nog wel even vooraleer je opzegging / aanpassing wordt doorgevoerd.

Regel de nodige hulp voor je verhuis

Of je er nu voor kiest om een beroep te doen op een professioneel verhuisbedrijf of je vrienden en familieleden gaat inschakelen, in beide gevallen spreekt het voor zich dat je tijdig de nodige afspraken dient te maken. Het wordt sterk aangeraden om hier een maand voor je verhuis mee aan de slag te gaan. Op deze manier zorg je er ook voor dat bijvoorbeeld je kennissen nog geen andere plannen hebben gemaakt. Wees er wel zeker van dat je er voor kiest om betrouwbare mensen te vragen voor je verhuis. Het laatste wat je wil is er uiteindelijk op je verhuisdag toch nog alleen voor staan omdat niemand is komen opdagen.

Begin alvast met inpakken

Voorzie tijdig de nodige verhuisdozen evenals het vereiste inpakmateriaal en begin bij voorkeur ook al even op voorhand met het daadwerkelijk inpakken van je inboedel. Je tijd nemen om inboedel in te pakken zorgt er niet alleen voor dat schade kan worden voorkomen, daarnaast is het ook nog eens zo dat je veel overzichtelijker te werk kan gaan dan wanneer je genoodzaakt bent om het inpakken in sneltempo te doen. Niet alleen tijdig beginnen met inpakken is overigens belangrijk, ook tijdig beginnen met het eventueel uit elkaar halen van bepaalde meubelen in je woning kan de moeite waard zijn.

Breng mensen en bedrijven op de hoogte van je verhuis

Eén maand voor je verhuis is het nog niet zo hectisch. Benut de beschikbare tijd om nu reeds je verhuiskaartjes te schrijven. Op deze manier breng je niet alleen vrienden en familieleden op de hoogte van je verhuis, daarnaast geldt dit uiteraard ook voor bijvoorbeeld de nutsbedrijven evenals je bank, je huisarts, etc. Je doet er goed aan om ook een adressenlijst op te stellen zodat je met zekerheid niemand zal vergeten op de hoogte te brengen van je verhuis.