De kosten die een verhuizing met zich mee brengt wil je duidelijk in kaart hebben. Hiervoor zijn een aantal factoren die mede de hoogte van de verhuisoffertes zal bepalen en hierdoor de uiteindelijke verhuiskosten. Door de wensen zo specifiek als mogelijk is te omschrijven kan er antwoord worden gegeven op wat de kosten ongeveer gaan zijn. Hier word veel rekening gehouden met gemiddeldes en mede door de ervaring zitten deze berekeningen vaak dicht bij de werkelijke prijs van het verhuizen. Let erop dat er veel verschillen zitten tussen diverse verhuizers.

Op deze pagina willen we de verhuiskosten zo goed mogelijk toelichten en een berekening geven voor je eigen verhuizing. De totale kosten van een verhuizing worden samengesteld door de volgende posten:

 • De verhuiswagen
 • De verhuizers (man-uren)
 • Materiaal

Hierbij gaan we uit dat de verhuizing in zijn geheel wordt uitbesteed. Voor een berekening bij het zelf uitvoeren hebben we een geheel eigen pagina gegeven, kijk dan snel hoeveel het kost om een zelf te verhuizen en wat een verhuisbedrijf kost?

Hoe duur is het om zelf te verhuizen? Het antwoord is te vinden verderop deze pagina.

Een verhuiswagen

Er zijn diverse soorten verhuiswagens, van groot tot klein, de prijs van het vervoer zullen afhangen van de inboedel. Wat moet er allemaal in worden vervoerd? Hiervoor kan het verhuisbedrijf het beste een inschatting over maken en zal hierover adviseren. Ook bieden de meeste bedrijven een combinatiepakket aan, zodat er ook direct een verhuizer inbegrepen is. Zo ontstaan er kosten voor de verhuiswagen inclusief een verhuizer. Zo zijn er vooraf al pakketten samengesteld door een verhuisbedrijf, deze kunnen heel interessant zijn om de prijzen te drukken.

SamenstellingKosten
1 Verhuizer + verhuiswagen van 20m3€70,- per uur
2 Verhuizers + verhuiswagen van 20m3€100,- per uur
3 Verhuizers + verhuiswagen van 20m3€130,- per uur
1 Verhuizer + verhuiswagen van 50m3€80,- per uur
2 Verhuizers + verhuiswagen van 50m3€110,- per uur
3 Verhuizers + verhuiswagen van 50m3€140,- per uur

Ook de afstand die afgelegd moet worden is onderdeel van de offerte. Zo word er vaak gerekend met een vergoeding per kilometer, deze ligt gemiddeld tussen de €0,50 en €1,00 per kilometer. Hierdoor is een langere afstand prijziger om het transport te huren, dit is natuurlijk niet meer dan logisch. Het is een vergoeding voor de benzine, verzekering en het werk van de verhuizer. Vraag altijd goed naar de voorwaarden, vanaf welk moment beginnen de kilometers te tellen en hoeveel kilometers zijn er inbegrepen in de prijs?

Meer informatie over kosten van een verhuiswagen -> Klik hier

Prijzen van verhuizers

Het inhuren van een verhuisbedrijf bestaat naast de verhuiswagen ook standaard uit 1 of meerdere verhuizers. Deze helpen met het in- en uitladen van de verhuiswagen en het tarief word vaak per uur bepaald. Hierbij geldt dat een kleine verhuizing door een verhuizer mogelijk met een aantal uur kan worden gedaan. Bij een grotere verhuizing zijn er meerdere verhuizers nodig die langere tijd nodig hebben. Bekijk de onderstaande mogelijkheden, hierbij wordt met een gemiddeld uurtarief van €35,- gerekend.

Aantal hulpArbeid kosten
1 verhuizer a 4 uur = totaal 4 uur€140,-
2 verhuizers a 4 uur = 8 uur totaal€280,-
2 verhuizers a 8 uur = 16 uur totaal€560,-
4 verhuizers a 4 uur = 16 uur totaal€560,-
4 verhuizers a 6 uur = 24 uur totaal€840,-

Zo is te zien dat er overwegingen gemaakt kunnen worden, meerdere verhuizers waardoor het werk sneller af is, of met minder verhuizers en waardoor het langer duurt. Totaal zullen het aantal man-uren gelijk blijven, voor de verhuiskosten 2017 maakt het niet heel veel uit. Waarbij vaak de wens is om goedkoop te verhuizen, is er voor iedereen wel een mogelijkheid om een verhuisbedrijf in te schakelen, laat het budget leiden.

Zelf samenstellen of een pakket kiezen?

Veel verhuisbedrijven hebben standaard pakketten liggen waaruit gekozen kan worden. Deze zijn vaak vrij voordelig qua prijs en daarom is het slim om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het slimste is om een verhuisbedrijf hier zelf over te laten adviseren, hoeveel verhuizers zijn er daadwerkelijk nodig en welke verhuiswagen past hier het beste bij? Vragen die een verhuisbedrijf vrij eenvoudig kan beantwoorden op het moment dat je duidelijk aangeeft wat de wensen zijn. Direct krijg je meer inzicht in de kosten verhuisbedrijf die worden gehanteerd.

Is een standaard pakket niet wenselijk dan is het vaak nog wel mogelijk om 1 pakket als basis te gebruiken en deze uit te breiden. Bijvoorbeeld met het aantal uren, een specifieke dienst of mogelijk een verhuislift. Om alles zelf samen te stellen is vaak prijziger, dan betaal je voor verschillende aspecten altijd het starttarief en profiteer je niet van een compleet pakket. Het is dan ook zeker aan te raden om alles bij 1 bedrijf onder te brengen. Dit houdt in dat er 1 aanspreekpunt is en kan er niet naar elkaar worden gewezen.

Extra opties

Om echt alle kosten op een rij te zetten, willen we de extra opties niet over het hoofd zien. Dit zou anders achteraf nog voor nare verrassingen kunnen staan. Maar niet gelijk schrikken het zijn extra opties die zeker niet voor iedereen nodig zijn. Stem dit af op je persoonlijke situatie. Hieronder een schema waar nog rekening met gehouden moet worden.

Extra optieGemiddelde kosten
Verhuislift€100,- per dag, zonder personeel
Piano verhuizen€100,- a €200,-
Verhuisdozen€75,-
Toeslagen bij spoed of weekendgemiddeld 50% toeslag
Parkeervergunning of ontheffing€0,- t/m €100,-
VoorrijkostenAfhankelijk van locatie

Bespaartips voor verhuiskosten

Heb je een duidelijk beeld van wat de verhuiskosten zullen gaan worden? Iedereen vind het fijn om uiteindelijk te kunnen besparen op deze kosten en vragen naar onze bespaartips. Deze tips geven wij u graag prijs omdat wij zelf nou eenmaal ook niet graag teveel betalen en hier andere graag in helpen. Er zijn verschillende manieren om te kunnen besparen op wat een verhuisbedrijf kost. Hierdoor zullen de hierboven berekende kosten mogelijk nog een stukje lager liggen. Bekijk snel de 3 tips die al veel besparingen hebben opgeleverd

 1. Offertes vergelijken: Vergelijk verschillende verhuisoffertes bij verhuisbedrijven in de regio. Hierbij rekening houdend dat er moet worden uitgegaan van de totale kosten voor een verhuizing. Aan halve offertes heb je helaas niks, geef daarom duidelijk de wensen aan. Een vergelijking is gemakkelijk en snel aan te vragen. Binnen 2 minuten geregeld en bespaart al snel honderden euro’s.
 2. Verhuiskosten vergoeding: Uit een huurhuis gezet door de sloop of renovatie van de woning? Dan heeft u wettelijk gezien recht op een verhuisvergoeding. Deze vergoeding bestaat uit een minimum bedrag of dat de verhuurder de verhuizing zelf regelt. Bekijk zelf het uitgebreid beleid hierin.
 3. Zelf inspringen: Een hele simpele besparing maar wel heel effectief, is door zelf mee te helpen met het verhuizen. Hierdoor valt veel te besparen op de uren die verhuizers rekenen. Geen last van het lichaam en tijd over, waarom dan niet even mee helpen? Anders kunnen er altijd vrienden en/of familie worden ingeschakeld. Natuurlijk moet hierdoor niet het werk van het verhuisbedrijf zelf belemmerd worden, houdt hier rekening mee en vraag bij het verhuisbedrijf zelf naar de opties.

Het blijkt maar weer dat er nog genoeg winst te behalen valt en zeker niet de hoofdprijs betaald moet worden. Dit is niet nodig en er zijn genoeg opties om zo goedkoop te verhuizen. We zeiden niet voor niks dat er met ieder budget een verhuizing gedaan kan worden.

Kosten om zelf te verhuizen

In een aantal gevallen zal de verhuizing zelf worden uitgevoerd, dit kan verschillende redenen hebben. Een belangrijke reden kan zijn om te besparen op de verhuiskosten. Enkel zullen er alsnog kosten verbonden zijn om de inboedel te verhuizen. Deze kosten zullen grotendeels bestaan uit de volgende punten:

 • Verhuisdozen (kopen of huren?)
 • Transport
 • Vulmateriaal en verhuisdekens
 • Eventuele verhuislift
 • Presentje voor de helpers

De grootste kosten post van verhuizers zal bespaard worden. Er zal echter wel wat meer organisatie bij komen kijken, tevens kunnen verhuisbedrijven vaak het transport en materialen tegen een gereduceerd tarief aanbieden. Op het moment dat er een verhuiswagen en verhuisdozen gehuurd dienen te worden, zullen deze kosten oplopen.

Op het moment dat er een vriend is die een busje heeft, kan dit natuurlijk ook een hoop schelen in de verhuiskosten. Zulke situaties kunnen daarom aantrekkelijk zijn om zelf de verhuizing uit te voeren.